Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Coșmarul cardului de sănătate. Bolnavi plimbați pe drumuri luni bune, din cauza erorilor din sistemul CNAS

Coșmarul cardului de sănătate. Bolnavi plimbați pe drumuri luni bune, din cauza erorilor din sistemul CNAS

1 minut de citit Publicat la 18:56 09 Feb 2024 Modificat la 18:56 09 Feb 2024

Cozile uriaşe care se formează devin chinuitoare în special pentru bolnavi. Cei care îşi pierd cardul de sănătate sunt nevoiţi să il reînnoiască din 2 în 2 luni pentru a primi documentele de asigurat.

O echipă Antena 3 CNN a filmat cu camera ascunsă la o Casă de Sănătate din București, unde oamenii stăteau la cozi de ore bune.

Reporter: Pentru cardul de sănătate?
Persoană: La coadă, dar de 2 ore au intrat decât 7 persoane, că nu merge sistemul.
Reporter: Păi şi când se remediază?
Persoană: Niciodată. Eu din 2017 sunt la ei şi... numai aşa a fost.

Cu asta se confruntă cei care vin să-şi ridice cardul de sănătate ori adeverinţa de asigurat. Această doamnă spune că a aştepat un an pentru a-i ridica mamei sale cardul. În tot acest timp, a venit periodic la Casa de Sănătate pentru a obţine adeverinţa de asigurat, document valabil doar 2 luni.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti spun că au luat toate măsurile pentru a scurta timpii de aşteptare însă fără prea mari rezultate.

”Sistemul nu funcționează la parametri normali, din cauza asta se formează cozile pe care le vedeți. Sunt îngreunați pașii atunci când datele sunt introduse în SIUI, o adeverință dura înainte câteva minute, acum se stă mult mai mult. Cu toate că noi am relocat angajații de la alte servicii și departamente pe relația cu publicul, nu facem față”, a declarat Alexandra Papu, purtător de cuvânt CASMB.

”Este o procedură mizerabilă. Vin la reînnoire pentru o hârtie pentru că nu au plastic pentru carduri”, spune o femeie.

Potrivit ministerului Sănătăţii, anul trecut au fost tipărite aproximativ 200.000 de carduri. Prea puţine, atrag atenţia medicii care se luptă zilnic cu disfuncţionalităţile sistemului informatic.

”Sunt foarte multi oameni asigurați care au împlinit majoratul și ar fi trebuit să primească cardul. Sunt mulți care l-au pierdut sau deteriorat, le-au fost furate cardurile, deci 200.000 înseamnă o picătură într-un ocean”, a declarat Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Sistemul Informatic al Asigurărilor Sociale de Sănătate puncționează din 2004. Cardurile de sănătate au devenit obligatorii din 2015, la câţiva ani distanţă au şi apărut primele disfuncţionalităţi ale sistemului informatic.

În prezent, reprezentanţii CNAS recunosc aceste erori, însă întreaga instituție are angajat un singur IT-ist.



 

×
x close