Am pus în coș 7 produse printre care ulei, apă, mălai, dar și legume, cum ar fi roșii, salată, dovlecei și ardei kapia. Kilogramul de ardei Kapia s-a scumpit cu 3 lei. Roşiile cu 2 lei, iar salata verde cu 1 lei şi 50 de bani. Iar pentru un litru de ulei am plătit cu 11 bani mai mult.
În total pe aceste produse am plătit 56 de lei. În urma cu doua saptamani plateam 49 de lei. O scumpire de 7 lei, adică 15% din valoarea coşului de cumpărături.
Şi carnea de pui s-a scumpit. În februarie un kilogram de pulpe de pui costa 13 lei şi 99 de bani. Astăzi costă 15 lei şi 40 de bani. Iar un kilogram de pe piept de pui s a scumpit cu 2 lei în aceeași perioadă de timp.
Iureşul scumpirilor va continua, spun specialiştii.
În februarie un kilogram de pulpe de pui costa 13 lei şi 99 de bani. Astăzi costă 15 lei şi 40 de bani. Iar un kilogram de pe piept de pui s-a scumpit cu 2 lei în aceeşi perioadă de timp.
„Mare parte din produsele alimentare pe care noi le cumpărăm din magazine vin din import. 2022 v-a aduce un vârf al scumpirilor la alimente cum nu s-a văzut în ultimii 20 de ani. Scumpirile vor atinge un maxim istoric în luna iunie, atunci când Banca Națională ne anunța ca vom avea o inflație de 11.28%.”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Pentru a ajuta populația să facă față scumpirilor Guvernul ia în calcul să acorde vouchere în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru românii cu venituri mici. Voucherele ar urma să fie folosite la cumpărarea alimentelor de bază. Executivul ia în calcul și majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei.