Este şedinţă de urgenţă la Budapesta, după ce Dunărea a inundat inclusiv faleza din faţa Parlamentului. Nivelul fluviului a ajuns la aproape 10 metri şi creşte alarmant oră de oră. Situaţia este critică în nordul Ungariei, acolo unde mai multe oraşe au fost complet izolate. Autorităţile spun că totul s-ar putea agrava în noaptea de vineri spre sâmbătă, având în vedere că nivelul apei creşte alarmant. Armata, dar şi mii de muncitori şi voluntari sunt în alertă şi ridică diguri în permanenţă.
Andreea Borboros, corespondent Antena 3 CNN: „E o situație extrem de critică aici, la Budapesta. Vorbim de faptul că zona turistică, zona de promenadă, este în aceste momente complet sub ape. Asta pentru că apa a ajuns deja la ultima treaptă care face ieșirea pe aleile unde sunt pietoni și chiar pe strada principală. Totodată, stația de autobuz de aici, din zona de promenadă, este, de asemenea, acoperită de ape. Nu se mai văd bănci, nu se mai văd semafoare și nu mai pot fi văzute rastelurile pentru biciclete, pentru că da, aici, sub apă se află o pistă de bicicletă și chiar o zonă unde circulau autoturismele până ce Dunărea să își iasă din matcă. Au fost aduse extrem de multe gunoaie care s-au oprit în pontoane. Totodată, Viktor Orban a spus încă de la primele ore ale dimineții că nivelul Dunării crește astăzi extrem de tare. Vorbim de un cm de creștere pe minut. Suntem foarte, foarte aproape ca aici, la Budapesta, să se înregistreze un nou record al Dunării, asta pentru că acum 11 ani, în 2013, Dunărea a atins nu mai puțin de 891 cm, iar Viktor Orban anunța faptul că Budapesta este pregătită doar pentru o alertă care ajunge până la nouă metri.
Potrivit specialiștilor de aici, de la Budapesta, inclusiv primarul Capitalei anunța faptul că vârful viiturii se va înregistra, cel mai probabil, în această noapte. Chiar și în aceste condiții, în fața acestei imagini absolut apocaliptice, aici, la Budapesta, se dezvoltă, în mod tragicomic, turismul în fața calamității, pentru că din ce în ce mai mulți oameni, mai mulți turiști vin și fotografiază aceste imagini, unii cu telefoane în mână. Am văzut inclusiv persoane care sună video apropiații și le arată ceea ce se întâmplă.”
Și la noi în țară se fac pregătiri. Echipele de intervenţie din cadrul Apele Române Argeş-Vedea au pregătit o mie de saci şi alte materiale pentru a-i transporta spre sectorul românesc al Dunării, în vederea completării stocului de apărare împotriva viiturii prognozate pentru 28-29 septembrie, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook.
La Budapesta, vineri, se prognozează o valoare maximă a debitului Dunării de 7.940 mc/s, iar pentru data de 21 septembrie, de aproximativ 8.300 mc/s, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale, de 8.700 mc/s.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil, către sfârşitul acestei luni, pe 28 - 29 septembrie, iar autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia.