Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Corespondent CNN: "Gândul că avioanele F-16 nu vin anul acesta va fi greu de acceptat în Ucraina!"

Corespondent CNN: "Gândul că avioanele F-16 nu vin anul acesta va fi greu de acceptat în Ucraina!"

SUA s-au angajat să aprobe transferul de avioane de luptă F-16 în Ucraina imediat ce pregătirea piloților Kievului va fi finalizată. 

F-16 fighter jet
F-16 fighter jet Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2023   •   19:19

Asta înseamnă că forțele ucrainene nu vor primi anul acesta aeronavele de luptă americane cu care speră să schimbe situația pe câmpul de luptă.

"Trimiterea de F-16 în Ucraina a fost și este o sarcină ambițioasă și complexă. Trebuie trimiși în Ucraina tehnicieni care să facă numeroasele lucrări de întreținere de care aceste avioane complexe au nevoie între zboruri, pentru a le menține operaționale.

Piloții ucraineni pentru F-16 trebuie instruiți în limba engleză.

Acest proiect de pregătire trebuia să se desfășoare în țările aliate NATO din Europa, însă programul nu a avansat atât de repede pe cât se spera.

Citește și: "În România sunt antrenați și alți militari ucraineni, nu doar piloți pentru F-16. Mulțumim!" | Premierul Ucrainei, declarații la Palatul Victoria

Pentru Ucraina este o problemă uriașă: deși F-16 nu ar avea, neapărat, un impact asupra frecvenței alarmelor aeriene, declanșate în special de atacurile cu rachete lansate de la distanță, aceste aparate de luptă ar putea avea un rol important pe linia frontului contraofensivei din sud, unde Rusia are superioritate aeriană.

Aici, bombele de o jumătate de tonă pe care rușii le lansează asupra pozițiilor ucrainene au încetinit această ofensivă și au provocat Kievului pierderi enorme.

Așadar, avioanele F-16 reprezentau o șansă pentru Ucraina de a restabili echilibrul în sud. 

Este corect să spunem că ideea de a livra Ucrainei aparate F-16 a fost una ambițioasă. Faptul că nu se întâmplă poate însemna o reflectare a timpului necesar de implementare a acestei sarcini în cadrul NATO.

Am văzut noi înșine, atunci când am fost la periferia orașului Urojaine, localitatea capturată cel mai recent de Ucraina, cât de importantă ar putea fi superioritatea aeriană pentru Kiev, pentru a-i împinge pe ruși înapoi, pentru a accelera acest avans specific.

Gândul că livrarea de F-16 pentru Ucraina este amânată va fi greu de acceptat de mulți dintre cei de aici", a relatat din Dnipro corespondentul CNN, Nick Paton Walsh.

×
Subiecte în articol: Ucraina f-16 Nick Paton Walsh
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close