De cele mai multe ori, nici nu mai ştiu ce au consumat. Psihologii atrag atenţia că adolescenţii, care le calcă pragurile cabinetelor, nu cunosc nici riscurile consumului de droguri.
Indiferenţi, ocupaţi, obosiţi, stresaţi sau cu prea multă încredere în propriii copii, mulţi părinţi nu observă semnele simple care le arată că fiul ori fiica lor consumă droguri.
”Primul lucru a fost telefonul lui, pe care a zis că şi l-a pierdut. Pe urmă, o pereche de adidaşi. A spus că i s-au furat de la sala de sport. Atunci am intrat un pic la bănuieli”, povestește Tudor, tatăl unui consumator de droguri.
Era deja prea târziu. Mathias consuma frecvent cannabis, metamfetamină, cocaină şi tot ce apărea nou în materie de substanţe psihoactive.
”El se ducea la liceu. Acolo aveau un loc de unde cumpărau. Prin preajma liceului stăteau şi se drogau. Soţia, când i-a spus, a intrat în depresie. A avut nevoie de un psiholog. Şi în ziua de azi mergem toţi trei”, mai spune bărbatul.
Părinţii şi copiii ajung deopotrivă bulversaţi la psiholog. Familia nu ştie cum să gestioneze situaţia, iar copilul nu ştie ce se întâmplă cu el.
”Încep să își dea seama că nu mai sunt la fel de atenți la școala, că nu se mai pot concentra la fel de bine. Dar nu își dau seama ca este din cauza drogurilor”, a declarat psihologul Maria Coman.
Iar când ajung la spital, mulţi nici măcar nu ştiu ce au consumat.
”Îl procură în diferite modalităţi drogul respectiv şi uneori ei ştiu că este o anumită substanţă, dar de fapt este alta. Noi asta observăm la teste”, explică Laura Aelenei, șef de secție la Spitalul Sfântul Stelian.
Chiar şi medicii rămân uimiţi de cocktail-urile de substanţe pe care le descoperă la analize.
”În medie, cam 20 de substanţe la un singur pacient”, spune Ruxandra Maria Manea, medic primar medicină de laborator.
”Faptul că vorbim de politoxicomanie, nu toxicomanie simplă, e un lucru extrem de îngrijorător. Ceea ce e surprinzător este ca ei își susțin consumul și au argumente în fața părinților, a profesorilor”, dezvăluie psihologul Mirela Zivari.
”Dacă ne uităm la campaniile care au loc în străinatate, vedem că le spun: drogul asta face asta, are efectul ăsta. pana la urma decizia e a ta, dar eu mi-am făcut datoria si te-am informat ce se întâmplă daca consumi substanța respectivă”, mai spune Maria Coman.
În ultimii ani, numărul copiilor consumatori de droguri a crescut de 5 ori.