Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Copiii suferă de depresie și anxietate de la vârste fragede: ”E un fenomen care va produce indivizi cu complexe și frustrări”

Copiii suferă de depresie și anxietate de la vârste fragede: ”E un fenomen care va produce indivizi cu complexe și frustrări”

Anxietatea și depresia fac ravagii în rândul copiilor. Cei mai muți dintre ei suferă în tăcere, fără a primi sprijin.

Copiii suferă de depresie și anxietate de la vârste fragede: ”E un fenomen care va produce indivizi cu complexe și frustrări”
Suferință în tăcere: copiii suferă de depresie și anxietate încă de mici
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2024   •   19:47

Deşi sunt la vârsta la care ar trebui să fie fericiţi şi lipsiţi de griji, mulţi elevi de doar 7-8 ani suferă de tulburări emoţionale şi trăiesc un coşmar din cauza problemelor din familie, a lipsei de atenţie din partea părinţilor şi a bullying-ului.

Sute de copii au ajuns numai anul trecut în cabinetele psihologilor sau psihiatrilor, în timp ce mulţi alţii suferă în tăcere, fără să primească spirijin.

”Tristeţea pe care el o trăiește, daca este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu  au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

Numai în ultimii doi ani, aproape 700 de copii au ajuns în cabinetele de psihiatrie pentru a primi tratament de specialitate, iar mulţi alţii au avut nevoie de consilieră psihologică.

Este şi cazul lui Lucian, care a apelat la un psiholog pentru a-şi ajuta fiul. Elev la un liceu renumit din Capitală, acesta a devenit repede victima bullyingului şi a refuzat să mai meargă la şcoală.

”Au o gaşcă la ei în clasă, cu copii cu foarte mulţi bani și au început cu timpul să îl marginalizeze. Sunt copii de bani gata, de politicieni, de doctori, de oameni de afaceri, cu foarte mulți bani. Râdeau de el că nu are haine de firmă ca ale lor. Râdeau, îl făceau tocilar. Ziceau: Pe tine taică-tu te aduce cu maşina la şcoală, noi avem şofer personal”, spune Lucian, tatăl unui elev depresiv.

Specialiștii susțin că, acum, cei mici sunt atacați și în mediul online, mult mai agresiv, fenomenul fiind intitulat cyberbullying.

”La un liceu bun ar putea să fie copii care nu au banii celorlalţi, dar au creierul celorlalți. Asta nu îi validează însă social. Social te validează lucrurile materiale. Bullyingul, care era fizic până nu demult, acum a devenit și în online.

E cyberbullying, unde copiii sunt atacaţi în mod extrem, mult mai tăios decât o poți face când ești faţă în faţă. E un fenomen care va produce indivizi cu complexe și frustrări acumulate din aceste experiențe negative”, spune Ciprian Necula, sociolog.

S-a ajuns deja ca elevi de doar 7 ani să aibă gânduri suicidale sau episoade depresive grave.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale.

×
Subiecte în articol: depresie copii agresaţi bullying
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Subiectele la Matematică şi Istorie, de la BAC 2024, au ajuns pe internet
x close