Gravidele povestesc că unele investigaţii le-au plătit din împrumuturi. Situaţia este şi mai îngrijorătoare în mediul rural, acolo unde 34% dintre gravide nu au fost deloc la control din lipsa banilor.
Teoretic, investigaţiile din timpul sarcinii sunt decontate de stat. Atât ecografiile cât şi analizele. Cu toate acestea, femeile gravide primesc odată cu planul de monitorizare şi o listă uriaşă de preţuri.
”Unele controale sunt gratuite, unele nu. Ecografia a fost cu plată și majoritatea au fost cu bilet de trimitere, dar au fost unele cu plată”, spune una dintre viitoarele mămici.
”Nu am avut timp să aștept la stat, m-am dus la privat. Cred că am plătit vreo 4.000, 5.000, depinde și ce investigații se fac”, a mărturisit Ioana, o altă femeie ce se pregătește să fie mamă.
O mare parte din analizele extrem de scumpe sunt esenţiale.
”Evaluarea de la 11-14 săptămâni, în care noi ecografic putem determina anumite defecte structurale severe ale fătului, defecte care pot fi incompatibile cu viața sau care pot fi asociate cu dizabilități majore”, a declarat Ana Maria Vayna, medic ginecolog.
Investigațiile ar trebui să fie decontate în baza unei recomandări medicale și în funcție de fiecare sarcină.
În mediul rural însă, 1 din 10 gravide nu a fost deloc la control în timpul sarcinii.
Plata acestor investigaţii rămâne o enigmă chiar şi pentru ministrul Sănătăţii.
”Pachetul de investigații care este finanțat integral de CNAS este unul consistent, și atunci întrebarea e următoarea: de ce trebuie să plătească aceste investigații? Pentru că nu există totdeauna bună credință”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Investigaţiile din timpul sarcinii ar trebuie să fie gratuite chiar şi pentru gravidele care nu au asigurare.