Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Aceste cinci lucruri s-ar putea întâmpla în curând în războiul din Ucraina

Aceste cinci lucruri s-ar putea întâmpla în curând în războiul din Ucraina

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 17:36 23 Mar 2022 Modificat la 11:46 25 Mar 2022
Ucraina 1
Sursa foto: hepta

Presa internațională a semnalat faptul că forțele de apărare ucrainene au recâștigat controlul în zone din jurul Kievului și au determinat trupele ruse să-și reconfigureze pozițiile în sud.

În acest context, armata rusă, care a înregistrat pierderi semnificative, ar putea opta pentru o înfruntare prelungită, de la distanță, cu un angajament minim pe linia frontului, cel puțin în ceea ce privește capitala, estimează CNN.

Intensificarea tirurilor de artilerie

Experții avertizează că, în condițiile în care infanteria rusă înregistrează înfrângeri pe teren, Moscova va opta, probabil, să-și intensifice campania de bombardamente aeriene și să utilizeze arme care îi expun mai puțin pe soldați.

Există puține informații fiabile din Ucraina sau Rusia cu privire la bilanțul morților, dar un raport publicat luni într-un tabloid rus sugerează că Moscova a pierdut aproape 10.000 de soldați și că alți 16.000 au fost răniți.

Site-ul tabloidului Komsomolskaya Pravda a eliminat ulterior informațiile, susținând că acestea au fost publicate în urma unui act de piraterie informatică. 

CNN nu a putut verifica cifrele, dar numărul soldaților morți apărut pe site-ul ziarului este apropiat de estimările agențiilor de informații americane.

Asemenea pierderi, dacă se dovedesc a fi adevărate, ar explica atât stagnarea pe câmpul de luptă, cât și intensificarea bombardamentelor aeriene asupra orașelor strategice.

Rusia ar putea încerca să încercuiască defensiva ucraineană în est

Este probabil ca Rusia să încerce, cel puțin, să înglobeze părți din estul Ucrainei. Zone precum Donețk și Lugansk, care alcătuiesc regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de ruși încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Ambițiile Rusiei merg dincolo de Donbas, însă această regiune rămâne un punct central pentru Moscova, arată  experții.

"Trupele din Districtul Militar de Sud (al Rusiei, n.r.) operează în Donețk, Lugansk, Mariupol, Berdiansk, Melitopol. Acestea sunt cele mai bune trupe din armata rusă. Sunt antrenate să lupte cu NATO", a arată Sam Cranny-Evans, analist la Royal United Services Institute, într-o declarație pentru CNN.

Negocieri prelungite, odată cu războiul

Mai multe semne înclină balanța spre scenariul unui război prelungit în Ucraina.

În condițiile în a pierdut un număr semnificativ de soldați, arme și echipamente - și ținând cont de experiențele din trecut în ceea ce privește conflictele de lungă durată - este puțin probabil că Rusia va dori să iasă din acest război cu armata decimată.

Occidentalii - și ucrainenii - suspectează că rușii se folosesc de negocieri pentru a câștiga timp.

Cel puțin una dintre pretențiile părții ruse - condiția ca Ucraina să nu intre în NATO - este un fapt împlinit iar președintele ucrainean a semnalat în discursuri publice că țara sa trebuie să caute alte garanții de securitate.

Este însă îndoielnic că pretențiile teritoriale ale Moscovei - legate de Crimeea și Donbas - ar putea fi acceptate, pur și simplu, de Kiev.

Deportări în masă ale ucrainenilor în Rusia

La Mariupol, unde Ucraina susține că rușii au comis crime de război, Moscova a deschis așa-numite "coridoare umanitare" pentru civili, însă zeci de mii dintre aceștia au ajuns, de fapt, în Rusia.

Agenția de presă rusă RIA a relatat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul "Rusiei în deplină siguranță". 

Presa rusă a publicat imagini cu șiruri de vehicule civile care se îndreaptă aparent spre est, spre granița aflată la aproximativ 50 de kilometri de Mariupol.

Consiliul local din Mariupol a acuzat Rusia că forțează locuitorii să plece în Rusia împotriva voinței lor.

Primarul orașului, Vadim Boicenko, a comentat că "ceea ce fac ocupanții astăzi este un lucru familiar pentru generațiile în vârstă, care au văzut cum trupele Germaniei naziste deportau populația civilă".

Alte milioane de ucraineni ar putea fugi, lăsând o națiune în ruine

Deja, aproape 4 milioane de ucraineni au părăsit țara din cauza războiului, adică aproape 10% din populație.

Majoritatea sunt femei și copii, în condițiile în care bărbații până la 60 de ani sunt consemnați pe teritoriul național, în condițiile legii marțiale.

Războiul început de Rusia a declanșat cel mai amplu val de refugiați pe care l-a văzut Europa de la al Doilea Război Mondial.

Aceste cifre cresc cu o rată de aproximativ 100.000 de oameni pe zi.

Foto (principală și galerie): Războiul din Ucraina în imagini surprinse la Kiev, Zaporijia, Mariupol și Liov

×
x close