Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru construirea rețelei, ale cărei costuri estimate inițial se ridică la 6 miliarde de euro.
Demersul vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la progresele militare ale Rusiei și Chinei în spațiul cosmic.
Concret, Uniunea Europeană va investi cele 6 miliarde de euro pentru a stimula sectoarele spațial și de comunicații și pentru a crește securitatea, reducând dependența față de furnizorii străini.
Este o idee care s-a impus imediat după declanșarea războiului din Ucraina.
Sectorul privat european este așteptat să contribuie la proiect cu mai mult de jumătate din sumă
Un sistem propriu de internet prin satelit duce la accelerarea extinderii internetului de bandă largă în Europa, însă ar acest serviciu ar ajunge și în Africa, oferind astfel Uniunii Europene posibilitatea să le propună celor de acolo o alternativă la concurența chineză.
De asemenea, inițiativa oferă și o soluție de backup în caz de dezastre sau întreruperi majore.
Comisia Europeană va aloca 2,4 miliarde de euro din bani inițial destinați altor proiecte.
Sectorul privat este așteptat, și el, să vină cu restul de 3,6 miliarde.
Dezvoltarea inițială și implementare ar urma să înceapă anul viitor iar în 2028 ar putea exista un serviciu complet cu criptare la nivel înalt, numit criptografie cuantică.
Sistemul de internet prin satelit ar urma să ducă la construirea și lansarea a până la 170 de sateliți pe orbită joasă între 2025 și 2027.
Foto: lansare a rachetei Ariane 5 de la centrul spațial Kourou din Guyana Franceză, 27 decembrie 2021