Potrivit Șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, duminică am fost foarte aproape de un accident nuclear.
Mai multe drone au atacat centrala nucleară Zaporojie, situație ce a pus siguranța internațională în pericol.
"S-a întâmplat ceva foarte serios ieri la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Am avut o serie de atacuri coordonate ce au avut ca ţintă centrala nucleară, realizat prin drone, ce au lovit de cel puţin trei ori sau au lovit cel puţin trei ţinte ale centralei: un reactor, un acoperiş şi alte două locuri.
A fost un incident ce a pus siguranţa internaţională în pericol. A fost un şoc uriaş. Puteau să fie mai multe consecințe", a declarat Rafael Grossi.
Centrala nucleară din Zaporojie este ocupată de trupele rusești din primăvara anului 2022 și este supusă periodic bombardamentelor, pentru care Ucraina și Rusia se acuză reciproc.
Nivelurile de radiații sunt normale și nu există daune serioase
Într-un comunicat pe site-ul său, Rosatom precizează că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase.
Comunicatul Rosatom afirmă că primul atac a lovit în jurul prânzului o zonă din apropierea cantinei, rănind trei membri ai personalului, dintre care unul grav.
După o jumătate de oră, o dronă a atacat o zonă de încărcare, iar o alta a lovit ulterior domul reactorului nr.6 al centralei, potrivit comunicatului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt "concordante" cu observaţiile AIEA.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care "pun în pericol securitatea nucleară".
Rosatom "denunţă categoric atacul fără precedent asupra siturilor centralei nucleare şi infrastructurii sale', şi face apel la Grossi şi la guvernele UE să reacţioneze imediat la ameninţarea faţă de siguranţa centralei.
Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă.
În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.