Ceea ce înseamnă menținerea în operarea 700 de megawați energie curată, fără dioxid de carbon. În plus, se lucrează și la Unitățile 3 și 4. Acestea vor dubla producția de la Nuclearelectrica.
Retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă este unul dintre cele mai importante proiecte energetice pentru România. Reactoarele CANDU folosite acolo au o durată de viață de 30 de ani. Asta înseamnă menținerea în operare a 700 de megawați, energie fără emisii de dioxid de carbon pentru încă trei decenii.
Demarat în 2017, proiectul se află în faza a doua de implementare. Echipa beneficiază de cursuri de pregătire la nivel internațional în cadrul altor proiecte similare, iar compania Nuclear Electrica oferă oportunități importante de carieră pentru tineri într-un domeniu viitor.
"Momentan ne aflăm în faza a doua de organizare de șantier, pregătire de procurare, urmând ca la finele anului 2026 să închidem Unitatea 1 și efectiv să derulăm lucrările de retubare și retehnologizare ale reperelor care au fost identificate ca fiind necesare a fi înlocuite pentru a da încă 30 de ani de viață în funcționarea acestei unități", spune Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
Retehnologizarea se va încheia la mijlocul anului 2029, iar unitățile 3 și 4 ale centralei la care se lucrează în prezent vor duce la dublarea producției de la Cernavodă.
"La unitățile 3 și 4 am avut foarte multe evoluții în acest sens. Am construit un montaj financiar, am reoperaționalizat compania de proiecte energonuclear.
E dublarea capacității noastre, acum avem 1.420 megawați instalați. Iar proiectul Unităților 3 și 4 mai vine cu încă 1.440, deci o să ajungem undeva la vreo 2.860 de megawați instalați", mai spune Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
În luna iunie a anului trecut a fost semnat și acordul de sprijin între statul român și Nuclearelectrica în vederea dezvoltării proiectului unităților 3 și 4. În plus, proiectul beneficiază de sprijinul unor parteneri extern precum Statele Unite, Coreea de Sud și Canada.
În prezent, Nuclearelectrica contribuie cu peste 20% la producția totală de energie nucleară și cu 33% la producția totală de energie fără dioxid de carbon din România. Prin retehnologizarea Unității 1 și proiectul Unităților 3 și 4 se dorește creșterea capacității de producție cu 133% până în 2031.
Atunci, peste 60% din energia curată produsă în România va fi din surse nucleare și 24 de milioane tone de dioxid de carbon vor fi evitate anual.