Inflaţia mare, preţurile chiriilor în creştere, terorismul sau încrederea pe care ar trebui să o câştige viitorul preşedinte al Statelor Unite sunt printre cele mai mari provocări de peste ocean, spun oamenii de acolo. Este o luptă strânsă între Trump şi Harris, iar popuilaţie este mai divizată ca niciodată. Jurnaliștii Antena 3 CNN Sabrina Preda, Sergiu Cora şi Ana Roman au discutat cu americanii despre aşteptările pe care le au de la viitorul preşedinte american. S-au întâlnit şi cu românii care s-au stabilit peste ocean şi care speră într-un viitor mai bun.
„Lumea este foarte împărţită între Trump şi Harris, oamenii au opinii puternice, dar, aşa cum vedeţi, la această coadă sunt oameni care poartă şepci cu „Make America Great Again" sau care poartă pantaloni cu Kamala şi toţi aşteaptă liniştiţi la rând şi respectuoşi. Şi chiar dacă sunt multe opinii foarte diferite, nu cred că este o mare diviziune între oameni, este o diviziune în ceea ce priveşte politica. După ce se vor termina alegerile, indiferent cine câştigă, oamenii trebuie să se unească pentru că toţi vrem ce e mai bun pentru această ţară. Şi sper ca oricine ar câştiga să înţeleagă că este în atribuţia preşedintelui să aducă oamenii împreună”, a spus Josh Levy, primarul din Hollywood.
Josh Levy este primar al oraşului Hollywood, iar la aceste alegeri candidează pentru un nou mandat. Însă despre cursa cea mai importantă, cursa prezidenţială, spune că este o luptă strânsă. Oamenii sunt împărţiţi. La final însă, pentru cel ales, va fi o mare provocare, pentru că americanii se confruntă cu multe probleme, iar societatea este divizată. Aceeaşi idee este susţinută, în cor, şi de alte autorităţi.
Chris Edy, candidat la Congresul American din partea partidului republican, spune că una dintre cele mai mari amenințări cu care se va confrunta viitorul președinte al SUA este lipsa de încredere a oamenilor în guvernul federal.
„Cred că una dintre cele mai evidente este lipsa acută de încredere a populaţiei în guvernul federal, în autorităţi per ansamblu, iar această încredere va trebui recâştigată. Provocări precum terorismul sau datoriile de trilioane de dolari vor fi mereu. Însă cel mai mult contează în acest moment să ne recăpătăm simţul misiunii, să fim o forţă a binelui în lume”, a spus Chris Edy.
Se estimează că peste 1 milion de români trăiesc în America, iar toate aceste comunităţi au un cuvânt important de spus în aceste alegeri. Cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, afacerişti, preoţi sau simpli oameni, toţi îşi doresc un viitor mai bun. Stabilit de 30 de ani în America, fostul jucător de baschet, Ghiţă Mureşan a votat, spune el, pentru schimbare.
„Părerea mea este că o persoană e buna în putere pentru 4 ani, un partid dacă stă mai mult de 4 ani, stă degeaba. Important este să votezi tot timpul pentru schimbare”, a spus Ghiță Mureșan.
Pe unii dintre ei, Donald Trump i-a convins cu redresarea economiei, pe alţii, Kamala Harris, i-a atras cu lupta pentru drepturile femeilor.
Întrebată pe cine va vota la alegerile din SUA, o româncă a spus: „Pe Kamala Harris. Ea susține mai mult drepturile omului în general”.
O altă româncă spune însă că va vota cu Trump: „Este favoritul nostru, deci sper să iasă el. E mai bun pentru economie, pentru emigranți”.
Până cum, potrivit datelor, peste 78 de milioane cetăţeni au votat anticipat. Lupta însă va fi extrem de strânsă.
Florin Vancea, preot la Biserica Română Baptistă „New Life" din Hollywood, spune că există un verset în Biblie care să descrie vremurile pe care le trăim acum: „Versetul care descrie vremea dinainte de potop. Pământul era stricat și fiecare făptură de pe pământ și-a stricat calea”.