Depresia postnatală afectează din ce în ce mai multe mame, iar aproximativ 50% dintre acestea nici măcar nu sunt diagnosticate şi nu ştiu că se confruntă cu această afecţiune. Această tulburare afectivă are un impact negativ atât asupra mamei, cât şi asupra copilului şi familiei. Dacă nu este diagnisticată şi tratată la timp, tulburarea poate duce la rănire sau chiar deces.
Depresia postpartum apare în primele patru săptămâni de la naştere şi poate să dureze ani de zile. Una din zece femei dezvoltă o depresie mai severă şi de lungă durată, în timp ce una din o mie se confruntă cu o afecţiune mult mai gravă, numită psihoză postpartum.
„Prezintă simptome de tristețe, apatie, incapactate de a comunica. Preferă să stea retrasă. Lucrurile acestea sunt reale și prezintă o urgență psihiatrică, pentru că poate pune viață în pericol mamei și a copilul dacă nu primește îngrijirile de care are nevoie.”, a explicat psihiatrul Ioana Silion.
Oana a trăit depresia post-partum la aproximativ șase luni după ce a născut. Mămica a explicat, la Antena 3 CNN, cum s-a manifestat această afecțiune în cazul ei.
„A fost mai rău după șase luni, atunci mi-am dat seama că trec prin depresie. Am avut o depresie funcțională, adică am fost în mod de supraviețuire. A avut foarte mare grijă de copil, nu am avut o deconectare față de el. Însă nu mă mai bucura absolut nimic din jur. Mă trezeam în fiecare zi ca să duc ziua la capăt alături de copil. Eram foarte furioasă și aceste crize erau tot mai dese. Și mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, să am aceste ieșiri, în niciun caz față de copil, mi-e greu să explic, față de partener, față de tot ce mă înconjura.”, a povestit aceasta.
Există şi cazuri în care depresia post-partum este severă, în care simptomele mamei se răsfrâng asupra copilul, dar şi asupra propriei persoane, dorind să-şi facă rău atât ei, cât şi copilului. În cazul acestor depresii se administrează un tratament medicamentos.
Şi social media accentuează depresia, deoarece viaţa perfectă ilustrată în mediul online nu se potriveşte cu realitatea.
În România a fost instituită "Săptămâna conștientizării depresiei post-partum", care are ca scop prevenirea, identificarea și gestionarea tulburărilor de sănătate mintală.