"Din punctul meu de vedere, cu toții vom suferii. Pe de-o parte vorbim de creșteri de taxe la companii, iar inevitabil acestea, văzându-se cu taxele crescute vor crește prețul la bunuri și servicii.
Totodată vorbim de cotă de TVA crescută, deci impactează orice cetățean asupra bunurilor pe care le cumpără.
Vorbim de supra-impozitarea tichetelor de masă cu CASS, iar vorbim de o creștere a taxării persoanelor fizice. Inevitabil asta înseamnă că puterea de cumpărare va scădea.
Asta înseamnă că indiferent care vor fi categoriile afectate, cu toții vom suferi.
Puterea de cumpărare va scădea, iar asta înseamnă că ne vom permite mai puține produse și mai puține servicii.
Banca Națională luptă împotriva creșterii prețurilor prin acele rate de politici monetare, pe de altă parte, guvernul nu sprijină acest lucru, pentru că, crescând taxele, automat va genera inflație în piață.
Asta înseamnă să ne așteptăm și la creșteri de prețuri în viitorul apropiat", a spus Radu Ciobanu.
În privința companiilor și a băncilor, profesorul de finanțe a spus:
"Inevitabil, băncile vor răsturna aceste taxe suplimentare prin costurile pe care le percep de la populație, adică prin dobânzi.
Toate statele membre din UE, în condițiile macro-economice actuale, când vorbim de prețuri ridicate, inflație ridicată, au găsit metode de supra impozitarea a băncilor și a companiilor, astfel încât să îndestuleze bugetul.
Toate țările europene au probleme cu deficiturile bugetare, dar la noi vorbim de o taxă pe veniturile băncilor de 2%. Sunt state care s-au dus mult mai sus, 40%.
Toate țările au găsit o metodă a strânge bani la buget.
Noi avem o altă problemă, predictibilitatea. Nu poți să vii s schimbi de pe o zi pe alta, tot sistemul de taxare, mai ales la companii mari. Vorbim de companii de peste 50 de milioane de euro", a spus Radu Ciobanu, profesor de finanțe, la Antena 3 CNN.