Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Catedrala Notre Dame se apropie de redeschiderea pentru public, după incendiul devastator

Catedrala Notre Dame se apropie de redeschiderea pentru public, după incendiul devastator

Catedrala Notre-Dame, din Paris, se va redeschide pentru public în decembrie anul viitor. Chiar și așa, lucrările de reconstrucție vor continua și în anul 2025.

catedrala notre dame
Catedrala Notre Dame va fi redeschisă pentru public după incendiul devastator Sursa foto: Getty images I Razvan
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2023   •   23:08

În timp ce se depune multă grijă, efort și bani pentru a se asigura că Notre Dame reconstruită este exact precum cea veche, muncitorii care lucrează la grinzile uriașe de lemn spun că uneori sunt uimiți de cum ar fi putut face toate acestea acum 1.000 de ani.

O persoană care a avut o vedere de ansamblu mai bună decât majoritatea asupra reconstrucției Notre Dame este fotograful Tomas van Houtryve.

Fotografiile sale sunt afișate de-a lungul pereților șantierului de la Notre Dame.

El a început să facă fotografii ale catedralei cu mult înainte de incendiu. Uneori, folosind un aparat de fotografiat vechi din lemn, la fel de vechi ca însăși turla iconică.

Citește șiOrașul european care încearcă să reducă numărul turiștilor: "Nu consumă nimic și nu au un impact economic"

Autoritățile franceze sperau la o redeschidere completă înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, dar acest lucru nu va fi posibil.

"Când ești înăuntru, la Notre Dame, simți ceva, este un loc de reverență, iar când ești înăuntru și vezi și starea sa deteriorată, simți ceva și mai mult. Adică, îți merge direct la inimă", a spus Tomas Van Houtryve, fotograf.

Van Houtryve a văzut cu ochii lui cum nu numai pagubele provocate de incendiu au fost îndepărtate, ci și murdăria acumulată timp de secole înainte de incendiu. Într-un fel, el crede că Notre Dame-ul proaspăt restaurat va fi chiar mai bună decât ceea ce a fost acolo înainte.

"Când vor da jos schelele și vom putea vedea totul - cred că va arăta imaculat de frumos, așa cum nu am mai văzut-o niciodată", a mai spus Tomas Van Houtryve.

Chiar dacă turiștii și credincioșii vor avea acces în interior din decembrie 2024, lucrările la catedrală vor continua până în anul 2025.

×
Subiecte în articol: catedrala Notre-Dame redeschidere
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close