Antena 3 CNN Life Sănătate Cât de periculoasă e dependența de telefonul mobil. Experții trag un semnal de alarmă

Cât de periculoasă e dependența de telefonul mobil. Experții trag un semnal de alarmă

tanara care sta pe telefon
Pentru a scăpa de această dependenţă, specialiştii recomandă practicarea de activităţi care să nu implice folosirea mobilului. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    05 Aug 2024   •   19:02

Utilizarea telefonului mobil a ajuns de la un simplu apel sau mesaj, la dependenţă. Suntem captivi mai mult în lumea virtuală decât în cea reală, iar lucrul acesta ne afectează sănătatea fizică și mentală şi ne reduce şi productivitatea la locul de muncă. Cele mai frecvente probleme cauzate de dependenţa de telefon sunt tulburările de somn, oboseala ochilor și creșterea nivelului de anxietate. O rezolvare a acestei dependenţe se află în practicarea activităţilor fizice, dar şi în limitarea timpului petrecut în faţa ecranului.

Dependenţa se poate instala în cel mult 30 de zile de expunere constantă la telefon şi mai ales la reţelele sociale, iar un studiu a arătat că timpul petrecut pe telefon de un român este de aproximativ şapte ore pe zi.

O măsură care încearcă diminuarea timpului petrecut cu ochii în telefon a fost luată în Constanţa. La trecerile de pietoni au fost desenate semne care interzic folosirea telefonul mobil, dar şi a căştilor în momentul traversării.

Principalii vizați de montarea acestor semne de circulație sunt, evident, tinerii, care atunci când traversează strada uită să-și ia ochii din telefon sau au căști pe urechi și nu aud absolut niciun zgomot.

Consecințele dependenței de telefon

Dependenţa de telefonul mobil ne afectează viaţa socială, prin izolarea de familie şi prieteni şi creează stări de anxietate, depresie şi singurătate. Cei mai predispuşi la această dependenţă sunt copiii, iar unele ţări doresc interzicerea smartphone-ului.

Tânără: „Efectele sunt că nu ne mai respectăm programul obişnuit, că pierdem foarte mult timp făcând dumb scrolling și, uitându-ne în jur, fără să facem nimic concret, ne dăm seama că a trecut o jumătate din zi și nu am făcut nimic din ce ne programasem și cumva așa îți dai seama că e o dependență”

Pentru a scăpa de această dependenţă, specialiştii recomandă practicarea de activităţi care să nu implice folosirea mobilului.

Antrenor de fitness: „Am avut foarte multe cazuri de tinere copile care au ajuns într-o situație neplăcută din cauza intrării în acest ciclu vicios, dar am avut și rezultate, pentru că s-au trezit.”

Odată cu dependenţa de telefon, a apărut şi nomofobia, care este frica asociată cu lipsa telefonului.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close