Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cât costă porcul românesc la fermierii din ţară

Cât costă porcul românesc la fermierii din ţară

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:01 22 Noi 2021 Modificat la 17:04 23 Noi 2021
Cât costă porcul românesc la fermierii din ţară

Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni, şi ori nu mai cresc mulţi porci, ori nu mai vând. De frică.

"Oamenii nu prea mai cresc, le-a fost frică cu pesta porcină, de fel şi fel de cauze care s-au pus la creşterea porcului, fel şi fel de legi", spune un crescător de animale.

De teama preţurilor mai mari, la Vâlcea au început cumpărăturile pentru sărbători.

Crescătorii de porci din Vaslui cresc animalele pentru că aşa este tradiţia şi gustul adevărat, dar nu este rentabil. Ce au în plus vând pentru a-şi acoperi cheltuielile.

"Noi îl facem mai mult pentru familii, mai dăm la copii, şi aşa suntem învăţaţi să mâncăm o carne sănătoasă, dacă n-am tăiat porc de Crăciun înseamnă că sărbătorile nu-şi au rostul", a spus Gheorghe Stroi, fermier.

În zonă, porcul se vinde cu 12 lei pe kg, dar nu acoperă costul integral al creşterii.

Vasluienii se bucură încă de preţurile din vară la carnea românească.

Preţul cărnii de porc din import este acum acelaşi ca in carmangeriile din toate statele Uniunii Europene, dar nu reflectă cheltuielile de producţie.

Dumpingul din această perioadă va fi urmat de o creştere de preţ semnificativă, sunt de părere specialiştii din domeniu.

"Urmează reculul care se va întâmpla fără discuţie, întrucât preţul cerealelor nu se mai duce în jos preţul cărnii este obligatoriu să meragă în sus", spune Dimitrie Muscă, preşedinte Combinat Curtici.

Arădenii sunt de părere că porcul românesc s-a scumpit în ultimul timp, dar preferă calitatea.

Estimările crescătorilor plasează preţul kg de cotlet sau ceafă de porc la peste 30 de lei, în mai puţin de două luni. Asta ca să fie acoperite cheltuielile de producţie, dar cu riscul ca cei care cumpără acum să nu îşi mai permită.

×
x close