Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cât a ajuns să coste un şezlong în staţiunile de pe litoralul românesc

Cât a ajuns să coste un şezlong în staţiunile de pe litoralul românesc

Deși pe plajele din alte state șezlongul este gratuit pentru turiștii care fac consumație la bar, în România situaţia este total diferită. Totul spre nemulțumirea românilor care au ales să petreacă vacanţa acasă şi care s-au declarat consternați de anumite anunțuri de pe plajă.

de Claudia Popovici    |    10 Iul 2023   •   18:57

Viaţa în România devine din ce în ce mai scumpă. Dovadă stau preţurile record din stațiuni.

Şi deși pe plajele din alte state șezlongul este gratuit pentru turiștii care fac consumație la bar, în România turiștii sunt nevoiți să scoată din buzunar chiar şi 100 de lei pe zi.

Un preț uriaș, spun românii, care se plâng și de faptul că au fost atenționați de administratorii plajelor că nu își pot lăsa obiectele personale pentru a ține un şezlong ocupat pe tot parcursul zilei.

Astfel, șezlongul a devenit obiectul preferat al patronilor, pentru că fac bani serioși din ele.

O zi pe șezlong costă de la 25 până la peste 80 lei pe litoralul românesc. În Eforie, de exemplu, plătim aproximativ 40 lei pentru un șezlong. În Mamaia, prețurile încep de la 25 lei și ajung la 80 lei per șezlong. Atenție, însă aceste prețuri nu includ niciun fel de consumație.

"Credem noi că s-ar fi putut și puțin mai puțin nici nu este în weekend", spune o turistă.

Mulți renunță la șezlong și aleg, în schimb, prosopul, mai ales că acest sezon estival vine la pachet cu mai multe schimbări.

Câteva anunțuri au șocat turiștii. Unul dintre hoteluri propune regula conform căreia niciun șezlong nu poate fi rezervat. Mai mult decât atât, dacă rămâne 30min neocupat, acesta poate fi relocat altui turist. Politicile se schimbă în străinătate.

În Grecia, de exemplu, multe plaje oferă șezlongul gratuit, dacă turistul consumă mâncare sau băutură la plajă. În multe locuri, consumația minimă este 5 euro, adică aproximativ 25 lei. Există și anumite plaje care nu au ca regulă o consumație minimă, ci impun o taxă pe șezlong.

De exemplu în Thassos, pornim de la 3 euro de șezlong și poate să urce până la 15 euro, de exemplu, pe unele plaje sau mai mult, acolo unde traficul de turiști este mai mare.

Și pe plajele exclusiviste din străinătate, prețurile cresc. Un șezlong Myconos costă de la 20 euro până la 100 euro, adică între 100 și 500 lei.

×
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close