Dacă anul trecut, pentru mielul sacrificat la poarta fermei, preţul era de 30-35 de lei pe kilogram, anul acesta va fi de 40-45 de lei. Pentru un miel de 15 kilograme, românii vor plăti între 600 şi 675 de lei.
Alexandru Paşaniuc, crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, județul Iași, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt cauzele scumpirilor dar și riscurile ca supermarketurile să înceapă să se orienteze către carnea de import, din cauza prețurilor mari la producătorii români.
"În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut. Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel.
Nu aș putea să vă spun (n.r. prețul din supermarket). Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte.
Pentru că încă mai sunt crescători (n.r. români) care dau hrană naturală animalelor. Suntem puțini și, efectiv, dacă nu umflii puțin prețurile ca să acoperim cheltuielile, să ajungi la 0, ori te lași, ori te duci spre industrializare, atunci când pui un produs chimic în hrană și potențiatori de creștere, astfel încât mielul să crească mult mai repede într-o perioada scurtă. Ceea ce eu nu vreau să fac, mai bine mă las.
Suntem susținuți doar la nivel de subvenție pentru ameliorarea rasei. Dar altceva nu avem. Noi putem să dovedim că dăm animalelor doar produs natural și nu intervenim cu alt adaos în alimentația animalelor pentru a avea o creștere mult mai intensivă.", a precizat fermierul, la Antena 3 CNN.