În cadrul programului de autocontrol au fost depistate reziduuri însemnate de karanjin, un pesticid care nu este aprobat în Uniunea Europeană.
Cantitatea de pesticid depistată în probele prelevate a fost şi de şase ori mai mare decât limita admisă.
Riscul a fost calificat ca fiind unul grav, întrucât căpşunile din acest lot puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor.
ANSVSA a notificat şi autorităţile competente din Grecia.
Lista fructelor și legumelor care conțin cele mai multe pesticide
La căpșune au fost detectate cele mai mari urme de reziduri. Acestea provin de la tratamentele care sunt folosite sau de la insecticide.
Lista este completată de mere, pere, struguri, varză spanac sau piersici, potrivit studiului realizat în SUA.
Pe de altă parte, pe lista alimentelor cât mai curate se află ceapa, spanacul, porumbul și ananasul.
În piețele din România, tarabele sunt pline de fructe și legume
Comercianții spun că sunt atenți la modul în care produc toate aceste alimente și recomandă clienților să le consume fără nicio grijă.
Medicii atrag atenția să avem grijă ce cumpărăm și de unde cumpărăm, mai ales că de-a lungul timpului consumul de alimente cu pesticide a fost asociat cu boli grave, cum ar fi cancerul.