Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Capitala, fără apă caldă de două săptămâni. Avariile din Sectoarele 2 şi 3 mai durează încă pe atât

Capitala, fără apă caldă de două săptămâni. Avariile din Sectoarele 2 şi 3 mai durează încă pe atât

Cristi Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:00 13 Iul 2021 Modificat la 19:00 13 Iul 2021
Capitala, fără apă caldă de două săptămâni. Avariile din Sectoarele 2 şi 3 mai durează încă pe atât
Sursa foto: Getty Images

Se întâmplă asta din cauza unor avarii majore care s-au suprapus cu revizia anuală. Şi este doar începutul. Cu noroc, abia săptămâna viitoare situaţia ar putea reveni la normal. 

Sunt peste 3.000 de km de țevi ruginite în subteranul Capitalei. 50-60 de km vor fi reabilitați în 2021, adică 2 la sută din total. În acest ritm, sistemul va fi complet reabilitat în 50 de ani.

Până atunci, fie iarnă, fie vară, bucureștenii se spală cu apă încălzită la aragaz. Locuitorii din două sectoare nu au apă caldă de aproape 10 zile. Iar în alte sute de blocuri din restul Capitalei apa este călâie.

„Ar trebui să fie conștienți că noi trebuie să ne spălam. Sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă de vreo săptămână şi ceva două", spune cineva.
„Nici iarna, nici acum nu avem e călâie şi ieri şi azi", a mai spus un bucureştean.
„Nu poţi să faci un duş că nu poți să te speli cu apă rece oricât de cald ar fi afară", a mai spus cineva.

În luna iulie, angajații Termoenergetica au început reparațiile anuale. În paralel au apărut şi mai multe avarii majore care au blocat sistemul.

„Am început din căminul de vane, conducte. Înlocuim cam 35 de m de canal. Săptămâna viitoare este gata", a spus Florin Marghescu, șef de lucrare Termoenergetica. 

În perioada de vara, la Termoenergetica se fac revizii și reparații, concomitent cu lucrări la CET-uri. Anumite zone, Sectoarele 2 și 3, au parametrii insuficienți. Apa nu are temperatura care trebuie. Zilnic se fac demersuri ca situaţia sa se îmbunătățească.

În aceste zile, săptămâna viitoare, speram să avem parametrii mai buni. Rugam cetățenii să înțeleagă că vara trebuie făcute aceste reparații, sistemul este vechi. Dacă vara nu lucrăm, iarna problemele pot fi mult mai mari.

Sectoarele 2 și 3 primesc energia termica de la CET progresul. Distanţa e foarte mare, pierderile sunt mari, încercăm să identificam spărturi, să le identificăm, astfel încât să putem creşte parametrii și presiunea în sistem", a spus Claudiu Creţu, director Termoemergetica.

În aceste condiţii, oamenii caută soluţii. Mulţi se debranşează şi aleg varianta boilerelor sau a centralelor de apartament. Alţii profită de abonamentele de la sălile de fitness şi fac duş acolo.

La începutul anului, Comisia Europeană a aprobat finanțarea României cu 254 de milioane de euro, special pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei, al doilea cel mai mare din lume, după cel al Moscovei.

×
x close