Asta, întrucât timp de mai bine de 1 an pandemia a închis multe afaceri din industria ospitalității si a lăsat pe drumuri mii de angajați.
Acum, comercianții speră că vor avea venituri generoase cu ocazia meciurilor de la EURO 2020.
După cum bine se știe, în București pulsul distracției se simte cel mai bine în Centrul Vechi.
Aici, atât suporterii străini, cat si cei romani, sunt așteptați sa se bucure de fotbal pe terase, dar și de farmecul edificiilor istorice.
Iar reprezentanții industriei se declară pregătiți să-i primească și spun că au și învățat câteva cuvinte în limba țărilor ale căror reprezentative dispută meciuri la București.
În 2019, înainte de pandemia COVID – 19, specialiștii din industria turismului estimau că aproximativ 100.000 de turiști străini ar fi venit în România pentru Campionatul European de Fotbal și ar fi adus încasări de până la 100 de milioane de euro.
Din păcate, socoteala de atunci nu se mai potrivește prea mult cu cea de acum.
Chiar și așa, cu regulile impuse de realitatea pandemiei, sectorul turistic si sectorul hotelier vor fi principalii câștigători, spune analistul economic Adrian Bența.
HoReCa va câștiga de pe urma EURO 2020. Mai puțin decât în absența pandemiei
"Acești turiști se vor caza undeva, vor servi o masă la restaurant, vor consuma băuturi si vor vizita diverse locații. Un alt câștigător va fi desigur si bugetul de stat, prin prisma taxelor pe care le vor incasa, din biletele vândute", adaugă el.
"Ar fi nemaipomenit să avem restaurantele și hotelurile pline, pentru că HoReCa este un domeniu care a avut foarte mult de suferit pe durata pandemiei si cred că o afluență de public importanta le-ar face bine", spune, la rândul său, fostul internațional Gică Popescu, consilier onorific al primului ministru.
Echipa Ucrainei si cea a Macedoniei de Nord au sosit deja la București si vor sta în cantonament în România.
Din punct de vedere financiar, organizarea unui turneu final de Campionat European este un beneficiu pentru tara si orașul gazdă.
Bugetul Primăriei Capitalei pentru desfășurarea celor patru partide de pe Stadionul Arena Națională a fost de 14 milioane de lei.
Franța a scos în 2016 5 euro pentru fiecare euro învestit în organizarea Campionatului European
"In materie de cifre, noi avem datele din Franța, nu știu daca sunt comparabile, dar sunt, totuși, o indicație. În Franța, fiecare euro investit pentru organizarea turneului final din 2016, a adus înapoi in economie 5 euro", declară Florin Sari, manager de proiect UEFA EURO 2020.
Bucuria ar fi fost maxima pentru romani, daca naționala noastră s-ar fi calificat la acest campionat european. Nu a făcut-o si a ratat astfel șansa sa joace in premiera in fata suporterilor la un turneu final.
La București se vor juca 4 meciuri din grupa C: pe 13 iunie, Austria – Macedonia de Nord, pe 17 iunie, Ucraina – Macedonia de Nord, pe 21 iunie, Ucraina – Austria, iar pe 28 iunie, un meci din optimi.