Este o ediție marcată de scandaluri de corupție și de încălcare a drepturilor omului. Publicația britanică The Guardian a scos la iveală că, oficial, peste 6.500 de muncitori din India, Pakistan sau Nepal ar fi murit pe șantierele stadioanelor din Qatar.
În România, Cupa Mondială va fi lipsită de entuziasmul altor ani dintr-un motiv simplu, se desfășoară la început de iarnă, iar terasele vor fi goale.
Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar începe duminică pe 20 noiembrie, unde România nu este calificată. Ultima noastră prezență la un Mondial de fotbal a fost, în 1998 generația lui Hagi, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan.
Dincolo de competiția sportivă însă, Mondialul din Qatar este marcat de numeroase scandaluri și de corupție.
În 2010 Qatar era desemnată țara organizatoarea mondialului din 2022 devansând la voturi Statele Unite și Japonia, țări cu o infrastructură mult mai bine pregătită.
Președintele FIFA de atunci a recunoscut chiar săptămâna trecută că alegerea câștigătoarei a fost o greșeală enormă.
"Toată lumea ştie că a fost 100% corupție, nu a fost vorba niciodată despre fotbal. Pe de altă parte vedem cum sunt încălcate toate regulile din ligile de fotbal", spune un suporter.
Va fi cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie. Doar pentru construcția a celor 8 stadioane s-au cheltuit peste 4miliarde de euro. Cele mai multe dintre aceste stadioane, însă, vor fi demolate după finală.
Care sunt cele 8 stadioane construite în Qatar?
- Al Janoub (Al Wakrah) - este în Al Wakrah, are 40.000 de locuri disponibile, s-a deschis oficial în 2019.
- Al Bayt (Al Khor) - are 60.000 de locuri, e al doilea cel mai mare stadion, este în Al Khor, structura sa seamănă cu structura corturilor nomazilor.
- Al Thumama (Doha) - este în Doha, partea de Sud, are 40.000 de locuri disponibile, a fost inaugurat în 2021. Designul sau are ca sursă de inspiraţie cultura arabă. Are 4 stele Global Sustainabilty Assessment System Trust, se face economie de apă cu până la 40%.
- Ahmed bin Ali (Al Rayyan) - are 40.000 de locuri, arhitectura e interesantă, inspirată din aspecte diverse ale Qatarului, ale culturii şi societăţii de acolo, din natură.
- Ras Abu Aboud (Doha) - poartă numele de Stadionul 974, e acel stadion făcut din containere marine şi e exemplul perfect de sustenabilitate. Are 40.000 de locuri, se dezasamblează la terminarea Cupei Mondiale, va lăsa locul unui centru de dezvoltare.
- Khalifa International (Al Rayyan) - datează din 1976, este foarte vechi stadionul, dar a fost îmbunătăţit mult, are 40.000 de locuri.
- Lusail (Lusail) - are capacitate maximă de 80.000 de locuri, este stadionul unde se va juca marea finală CM 2022, designul sau e inspirat din arta arabă, islamică.
- Education City (Al Rayyan) - are 45.000 de locuri, se află în zona academică, este construit sub nivelul mării.
În acest moment este un scandal la nivel internațional, deoarece mai multe rapoarte arată că pentru construcția stadioanelor au fost folosiți mii de muncitori, iar dintre aceștia peste 6.500 dintre ei ar fi murit din cauza condițiilor inumane de pe șantiere.
Potrivit Apnest International, între 14-18 ore pe zi ar fi fost obligați imigranții să lucreze la construcția stadioanelor.
În România, organizarea unui campionat de fotbal chiar când începe iarna înseamnă încasări mici pentru patronii de terase și restaurante.
Și asta pentru că microbiștii vor sta acasă să vadă meciurile, nu în pub-uri cu prietenii.
"Păcat că nu mai avem terase. Știi ce frumos era? Hai să ieșim la o bere, să mai vedem și un meci. Mai mâncam și un mic și un burger. Campionatul ăsta, că era vară era perfect pentru bărbați.
Fugeau de acasă. Doamnelor, să nu mă suparăți pe mine, dar ăsta e adevărul. Fugeau băieții la meci, la bere, așa că acum n-o să mai fugă foarte tare. O să trebuiască şi voi doamnelor și voi femeilor să vedeți fotbal", a spus chef Cătălin Scărlătescu.
Singurul lucru pozitiv este că jucătorii sunt în cea mai bună formă a lor dintr-un sezon, iar meciurile se anunță spectaculoase.
Echipe bune, Anglia veneau obosite la la turneu final. Acum, după doar un tur de campionat, nici ăsta întreg cred că vom putea vedea echipe cu multă prospețime. Germania, Franța, Brazilia, Argentina", spune Nana Falemi, antrenor la academia de fotbal.
Publicația The Sunday Times scria în 2019 că mita pentru organizarea Mondialului din Qatar ar fi de peste 880 de milioane de euro bani ajunși la oameni politici și oficiali ai FIFA.