Majoritatea mesajelor frauduloase provin de la adrese IP din Pakistan sau India, iar hackerii vor să dea senzaţia că reprezintă ogranizaţii caritabile autentice.
Unul dintre mesajele care circulă pe internet spune aşa: "Lansăm o campanie de sprijinire a oamenilor din Turcia şi Siria care au fost grav afectaţi de cutremurul care i-a lăsat fără adăpost. Fundaţia Wladimir şi-a asumat responsabilitatea de a oferi asistenţă la faţa locului pentru a ajuta cât mai mulţi oameni. Vă îndemnăm să donaţi pentru victime".
O altă grupare de atacatori informaţii susţine că reprezintă o organizaţie caritabilă globală care colaborează cu UNICEF şi solicită donaţii pentru sprijinirea copiilor şi familiilor din Turcia și Siria.
Citește și: Lista oficială a centrelor din România unde se strâng ajutoare pentru cei afectați de cutremurele din Turcia
În acest context, specialiştii vin cu o serie de recomandări pentru utilizatori pentru a nu cădea în plasa atacatorilor.
În primul rând, să fiţi vigilenţi şi să vă gândiţi bine înainte de a face donaţii în scopuri caritabile, mai ales când primesc asemenea mesaje prin emailuri nesolicitate.
În plus, atenţie mare la mesajele prost redactate şi la donaţiile în criptomonedă.
Pe de altă parte, dacă doriţi să donaţi, mergeţi pe paginile oficiale ale oranizaţiilor caritebile, care permit efectuarea de plăţi.