Inspectorii Agenţiei Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, cei care ar fi trebuit să controleze dacă patronii azilelor aveau documentația legală sau dacă respectau standardele de curățenie în locații, aceşti funcționari făceau tot posibilul să acopere neregulile descoperite de alte instituții , spre exemplu de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi.
Astfel, spun procurii DIICOT, doi inspectori de la AJPIS Ilfov l-au anunţat cu câteva zile înainte pe Ştefan Godei, managerul căminului Armonia din Voluntari, că acesta va fi controlat. Normele stabilite pentru astfel de verificări stabilesc că sunt neanunţate.
Deşi erau beneficiari care nu se încadrau în categoria celor cu dizabilităţi, inspectorii AJPIS nu au constatat acest lucru. Mai mult, l-au sfătuit pe patron să-i ascundă într-un alt loc, pentru ca neregula să nu fie descoperită la controlul oficial.
Procurorii au mai aflat că deşi centrul nu îndeplinea criteriile privind numărul de angajaţi şi specializarea lor, inspectorii au trecut cu vederea acest lucru şi chiar l-au învăţat pe patronul Godei ce trebuie să facă pentru a evita eventuale amenzi sau chiar închiderea activităţii.
De asemenea, inspectorii care acum sunt în arest la domiciliu, nu au constatat nicio deficiența care anterior fusese semnalată atât de DIICOT cât şi de ANPC în privința mizeriei sau a serviciilor defectuoase pentru persoanele beneficiare ale centrului.
Citeşte şi: Funcţionarii care măsluiau controalele la Căminele Groazei, arestaţi la domiciliu
Dacă inspectorii AJPIS Ilfov şi-ar fi făcut cum trebuie treaba şi ar fi constatat neregulile enumerate, consecinţa legală era închiderea centrului, spun anchetatorii.
Cum raportul a fost unul favorabil, licenţa centrului Armonia a fost prelungită la finalul lunii iunie. Centrul Armonia primea de la stat, prin AJPIS subvenţii de 6.000 de lei pentru fiecare dintre cei 25 de beneficiari, asta înseamnă 150.000 de lei pe lună.