Bali, paradisul tropical din Oceanul Indian, este visul oricărui iubitor de călătorii. Cu o istorie și o cultură îndelungată, insula indoneziană oferă, pe lângă plaja aurii și apei incredibil de curate, o adevărată lecție pentru cei care vor o altfel de vacanță. Astăzi vă propunem o vizită la cel mai mare și sacru templu de pe insulă, dar și o plimbare în cel mai vechi sat din Bali.
Undeva departe de bătrânul continent, peste mări și oceane, există o lume ca nicio altă, un loc aparte în care procesiunile și obiceiurile străvechi fac parte de secole din viața localnicilor. Fenomenele naturale sau ciclurile solare sunt considerate intervenții directe ale zeilor și fiecare zeu își are templul lui impunător, spectaculos. Undeva însă, la nord de But există un templu cu totul aparte.
Tirta Empul este cel mai mare și mai sacru lăcaș de cult. L-am găsit plin de pelerini, poate și pentru că este singurul templu hindus de pe insulă unde se pot ruga credincioșii
Odată ce ofrandă a fost oferită zeilor, credincioşii se îndreaptă spre izvoarele sfinte. Se crede că au fost create de zeul Indra, despre care se zice că a coborât pe pământ pentru a aduce liniște și viață fericită. De altfel, templul este o înșiruire de bazine alimentate cu apă dintr-o singură sursă, iar de sub un pat de alge izvorăște apa care se crede că are proprietăți miraculoase.
"Fiecare fântână are o utilitate, pentru dureri de cap, de ochi sau dureri ale trupului. De asemenea când au un coşmar pentru a nu se îndeplini oameni vin aici să îţi curețe trupul", spune Vasaal nostru.
După experiența minunată de la templu Empul, am continuat drumul spre estul insulei la Karangasem. Am găsit aici cel mai vechi sat tradițional Tenganan.
Populația baliaga este cea mai veche din Bali, fiind aici înainte de venirea poporului hindus. Întreaga comunitate are propriul stil de viață, unul total diferit de cel al balinezului modern.
Satul are propriile reguli. De pildă, veniturile sătenilor sunt puse la comun, apoi împărțite în funcție de nevoi. Poligamia și divorțul sunt interzise, iar legile nu se opresc aici.
"Dacă o femeie se căsătorește cu cineva din afara comunității noastre, ea nu mai poate locui aici. La şase luni după căsătorie, nu mai am voie să locuisc în casa părintească. Trebuie să îmi contruiesc propria casă. Pământul nostru nu se vinde", spune un localnic.
Cei care nu le respectă sunt sancționați, apoi excluși din comunitate. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, iar obiceiurile și cultura sunt păstrate din generație în generație. Nimic nu pare rodat de vremurile moderne. Tendganan poate fi vizitat de turiști. Am spune și că merită. E o așezare care te introduce într-o lume diferită și ferită de preocupările cu care suntem obișnuiți noi, europeni.