Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Bugetul pe 2024 nu prevede finanțare pentru compensările la energie. Sebastian Burduja: "Vom găsi resurse"

Bugetul pe 2024 nu prevede finanțare pentru compensările la energie. Sebastian Burduja: "Vom găsi resurse"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:50 15 Dec 2023 Modificat la 23:55 15 Dec 2023

Bugetul pe 2024 nu include nici o sursă de finanţare pentru a acoperi compensările consumatorilor de energie, apoi, restanţele pe care statul le are la furnizori, în prezent sunt undeva în jurul a trei miliarde de lei şi nici acestea nu sunt acoperite în buget.

Astfel, companiile din energie spun că riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic național.

Ce spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja

"Faptul că aseară ministrul Energiei a obținut din Fondul de Rezervă acest miliard în plus pentru plafonare e un semnal pozitiv către piață, înainte nu aveam niciun leu alocat.

Citește și: Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei. Când va intra în vigoare noua creștere 

Sumele au venit și în trecut din Fondul de Tranziție, care se alimentează în timpul anului. Sunt miliarde de lei pe care sunt sigur că vom vedea miliarde în Fondul de Tranziție și anul viitor", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Întrebat unde se vor duce acest miliard, dacă la datorii sau pentru plafonare, ministrul a spus: 

"Sistemul Plafonare-Compensare rămâne cum este. Vom găsi resurse. Ministerul Energiei are o datorie de două miliarde de lei către furnizori, săptămâna viitoare vom face plăți de 200-300 milioane de lei și sper să mai primim niște bani pe finalul acestui an să ne încadrăm să facem alte plăți.

Pentru anul viitor avem acest miliard de lei care va susține în continuare schema.

Noi avem un miliard, iar ministerul Muncii are un miliard. Deci sunt două miliarde de lei la începutul anului, în contextul unui buget restrâns făcut", a mai precizat Sebastian Burduja.

"Ministrul Energiei a intrat în ședința de guvern cu zero lei și a ieșit cu un miliard de lei.

Pentru el este un câștig, dar pentru piață este un câștig mic. 

Premierul României trebuie să știe că în momentul de față la ministerul Energiei sunt 2 miliarde în așteptare confirmați de ANRE și 1,8 miliarde în așteptare la ANEPIS, confirmați de ANRE", a spus directorul executiv al Federației Asociației Companiilor de Utilități din Energie, Daniela Dărăban.

×
x close