Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN De la tradițional la gourmet: Brânzeturile rafinate, tot mai căutate în România | Noua atracție a meselor festive

De la tradițional la gourmet: Brânzeturile rafinate, tot mai căutate în România | Noua atracție a meselor festive

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 19:16 22 Dec 2023 Modificat la 19:57 22 Dec 2023

Din ce în ce mai mulți români încep să aibă un apetit puternic spre consumul de brânzeturi fine precum cele din Franța sau Italia.

S-au obișnuit așa peste hotare și s-au întors pe meleagurile natale pentru a duce gastronomia la un alt nivel.

Nu e de mirare că printre preparatele tradiționale pregătite de sărbători găsim acum și brânzeturi cu morcovi sau cafea.

Citește și: Metoda prin care bucătăresele românce scapă de mirosul de mâncare gătită: "Fac un parfum super în casă" 

Considerate adevărate delicatese, brânzeturile maturate sunt tot mai apreciate de romani.

Gustul, aroma dar si textura sunt date de timpul de maturare

"Nu înseamnă că brânza maturată de 12 luni trebuie să fie neapărat mai bună ca una de doua luni. Gustul și ceea ce ne place noi decidem. 

Ăsta este farmecul brânzeturilor maturate. Să îți placă să faci diferența între o brânză maturată de câteva luni și până la 12 luni sau să faci diferența de brânză, lapte între o vacă care a păscut la pășune și una care a fost hrănită cu iarbă de munte sau a fost maturată într-un anumit fel", a spus specialistul în brânzeturi, Alina Iancu.

Pentru a defini însă rețeta unei brânze, specialiștii spun că este nevoie de multa răbdare.

Pentru a defini rețeta unei brânze, ai nevoie de un an de zile să o testezi la două luni, trei luni, șase luni de maturare. Să vezi tipul de pastă care este acceptat de public", a mai precizat Alina Iancu.

Din dragoste pentru gastronomie, dar și pentru a atrage cat mai mulți clienți, pe drumul vinului, în satul Tohani, antreprenorul Cornel Dinu se mândrește acum și cu o gamă diversificata de brânzeturi rafinate.

"La început nu făceam foarte mare diferența, papila noastră gustativă nu are o istorie pentru că noi avem decât două tipuri de brânză din copilărie: burduf și telemeaua. Lucrăm cu culturi și cheaguri din Italia, am stabilit că nu mai stăm noi câteva sute de ani să inventăm culturi.

Trebuie să o gustăm zilnic. Zilnic avem câte un lot și stabilim dacă mai trebuie maturată sau e gata de ambalat", a spus antreprenorul Cornel Dinicu.

Cu chili, cu trufe, lavanda sau fân, cu arome si mirodenii pentru toate gusturile, producătorii romani devin tot mai sofisticați.

Mai mult, alături de vinul potrivit, brânzeturile pot fi oricând cadoul potrivit pentru perioada sărbătorilor si nu numai.

×
Etichete: branzeturi
TOP articole
x close