Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Bolile tropicale se răspândesc din ce în ce mai mult în România. Care este cauza

Bolile tropicale se răspândesc din ce în ce mai mult în România. Care este cauza

spital
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2024   •   22:39

Tot mai multe cazuri de boli tropicale au fost înregistrate în România. Cercetătorii din Indiana și de la Institutul Cantacuzino trag un semnal de alarmă.

Afecţiunile transmise de ţânţari se răpândesc tot mai des în Europa sau în Statele Unite ale Americii, avertizează un profesor renumit de la Departamentul de Sănătate a Mediului din Indiana.

Inclusiv specialiştii noştri de la Institutul Cantacuzino monitorizează periodic speciile de ţânţari ce pot transmie boli grave precum West Nile, Zika sau Febra Dengue. 

Schimbările climatice permit țânțarilor și bolilor pe care le răspândesc, să se mute în mai multe regiuni și să rămână activi pentru perioade mai lungi de timp. Din acest motiv, boli precum malaria, Dengue sau Zika ajung la noi populații și se răspândesc cu o viteză mai mare.

„Bolile transmise de țânțari sunt din ce în ce mai frecvente în afara zonelor tropicale. Mai multe cazuri de malarie au fost transmise local în SUA, lucru care nu s-a mai observat de câteva decenii.

Și, fără îndoială, condițiile meteorologice adecvate sunt esențiale pentru transmiterea acestei boli. În mod similar, transmiterea devine tot mai frecventă la altitudini mai mari", a spus Luis Chaves, profesor asociat de Sănătate a Mediului la Universitatea Indiana.

Tot din cauza încălzirii globale sezonul țânțarilor devine mai lung, avertizează specialiştii. În aceste condiţii, mai atenţi sunt şi cercetătorii de la Institutul Cantacuzino.

Aceştia monitorizează populațiile de țânțari prin instalarea de capcane și supravegherea ecologică a acestora în: parcuri, cartiere de blocuri și de case, precum și la periferie. Astfel se obțin informații importante despre speciile existente și probabilitatea ca acestea să fie purtătoare de virusuri periculoase.

Specialiştii atrag atenţia că sunt necesare măsuri urgente pentru a reduce încălzirea globală

„Încălzirea globală cu tot ceea ce înseamnă și decurge de aici și cu toate schimbările legate de climă, poate să ducă într-adevăr sau să facă în așa fel încât bolile pe care le considerăm înainte tropicale să apară și în Europa. Cred că un bun exemplu este infecția cu West Nile, care de multă vreme nu mai e deloc tropicală", a spus Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş.

Celelalte boli tropicale confirmate în Românie până în prezent au fost cazuri de import, inclusiv cele cu febra Dengue, boală care a ajuns şi în peste 15 ţări din Europa. În România anul acesta au fost confirmate șapte cazuri, inclusiv în rândul unui copil de un an. Toate sunt însă cazuri de import, persoane care au călătorit în Maldive, Indonezia sau Nepal.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să luăm măsuri pentru a reduce cauzele încălzirii globale. Reducerea emisiilor și chiar schimbarea dependenței noastre de combustibilii fosili și, ca parte a unei soluții", a precizat Luis Chaves.

×
Subiecte în articol: boli boli tropicale ciupitură țânțari
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close