În ultimii ani, patru companii de asigurări au intrat în insolvență, iar până în prezent, Fondul de Garantare a plătit despăgubiri de 1,7 miliarde de lei.
Cu toate acestea, oamenii care activează în domeniu spun că problema depinde, de fapt, de legislație și de reglementări.
Astfel, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt punctele sensibile din legislația RCA.
"Noi le interzicem firmelor mari să cumpere alte firme. Altfel, dacă un client dorește să lucreze cu o anumită firmă, este evident că are dreptul să facă acest lucru.
De ce sunt atractive aceste firme? Pentru că au venit cu prețuri mici. Prețul mic în sine nu este un lucru rău, ci doar în situația în care nu-ți mai îndeplinești obligațiile.
Insolvențele sunt legate, în principal, de capitalul de care dispun firmele, astfel încât să acopere riscurile pe care și le asumă.
Dar este adevărat că nici legislația RCA nu ne ajută și face ca piața să nu fie atractivă pentru firme, deoarece, în primul rând, modificările introduse în 2016 au fost foarte lent transpuse pe piață, iar o altă problemă mare ține de faptul că nu există niciun control asupra costului reparațiilor.
Legea spune că dacă un service prezintă o notă de plată, asiguratorul este obligat să plătească absolut tot", a spus președintele Consiliului Concurenței, la Antena 3 CNN.