Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România, sub şocul inflaţiei. Explicaţiile şi soluţiile BNR pentru a stopa creşterile de preţuri

România, sub şocul inflaţiei. Explicaţiile şi soluţiile BNR pentru a stopa creşterile de preţuri

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:20 10 Noi 2021 Modificat la 19:39 10 Noi 2021
New Project (31)
Sursa foto: Agerpres

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 13 ani.

Mai exact, rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Întrebat când se vor vedea efectele măsurilor aplicate de Banca Centrală, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României a precizat:

„Ceea ce face Banca Naţională prin deciziile de politică monetară este să determine o scumpire a banilor care se simte în scumpirea creditului. Transferarea acestei scumpiri a banilor în preţurile propriu zise ia ceva timp. Nici nu putem interveni rapid şi cu efect asupra preţurilor la energie sau la produsele alimentare volatile, unde preţurile sunt determinate de cerea ofertă de sezon, apoi în primăvară să apară o modificare semnificativă.

Pentru că până când se implementează tipuri de decizie al Băncii Centrale pentru aceste preţuri, deja avem alte preţuri. Ceea ce face Banca Naţională prin majorările de dobândă şi scumpirea banilor este să încerce să ancoreze anticipațiile inflaționiste pe alte preţuri, nu energie sau preţuri volatile la alimente unde nu avem efecte directe rapide, aşa încât cel puţin pe termen lung să nu se creeze o setare de așteptări inflaționiste şi de creşteri de preţuri pentru tot ce însemnă în economie.

"În partea a doua a anului lucrurile încep să fie așezate pe un alt făgaș"

Rămân aceste preţuri extrem de acute şi extrem de derutante pentru toţi consumatorii, dar avem încredere că prin deciziile pe care le vom lua, cel puţin pe termen mediu şi lung nu vom asista la creşteri semnificative ale preţurilor. Asta înseamnă că inflația pe care o vedem noi va avea o iarnă destul de grea, dar apoi în partea a doua a anului lucrurile încep să fie așezate pe un alt făgaș", a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Întrebat dacă odată cu creșterea preţurilor am putea asista şi la o măsură privind creșterea salariilor, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că:

„În teorie există un risc clasic care se numește spirala inflaționistă salarii-preţuri. Adică, atunci când salariile cresc ca urmare a unor presiuni pe care le determină preţurile crescute, iar aceste creşteri salariale depășesc nişte limite bine stabilite reintrăm într-un ciclu de inflație. Deci dacă e să fie creşteri salariale şi creşteri de venituri, evident că acestea trebuie făcute cu discernământ să nu prindă la rândul lor o spirală inflaționistă, care noi considerăm că se poate tempera în a doua parte a anului dacă luam măsurile care se impun", a mai spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

×
x close