Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Bilanţul celor 457 de percheziţii din țară. Fraudă de 6 milioane de lei cu certificate false

Bilanţul celor 457 de percheziţii din țară. Fraudă de 6 milioane de lei cu certificate false

Roxana Ciucă
2 minute de citit Publicat la 20:01 25 Noi 2021 Modificat la 20:01 25 Noi 2021
Bilanţul celor 457 de percheziţii din țară. Fraudă de 6 milioane de lei cu certificate false
Sursa foto: Jandarmeria Română/Facebook

Mai mult, poliţiştii au confiscat 30 de kilograme de cannabis, peste cinci sute de mii de euro şi peste patru sute de mii de lei, dar şi 60 de drone.

În cazul percheziţiilor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate de la Neamţ am aflat şi modul de operare a celor vizaţi de anchetă.

Cum erau furaţi bani din bugetul Sănătăţii

În anul 2020, o echipă de control a CNAS a constatat nereguli în modul de acordare a concediilor medicale pentru tuberculoză.

Echipa de control a sesizat DIICOT. CNAS a constatat că parafa de pe actele medicale era falsificată, iar angajații declarați bolnavi nu figurau în registrul bolnavilor de TBC.

A fost nevoie de organizarea unei ample acţiuni la nivel naţional pentru destructurarea reţelei, un an mai târziu.

Rețeaua era formată din mai multe firme deținute în acte de părinții unor foști și actuali angajați din Casei de Sănătate Neamț, care ştiau cum se decontează concediile medicale.

"Membrii grupării infracţionale acţionau după o strategie foarte bine pusă la punct. Înfiinţau societăţile comerciale şi mai apoi începeau angajările fictive. După care stabileau salariile, dar şi semnăturile electronice pentru ca în final să se adreseze caselor de sănătate pentru decontarea concediilor medicale", a transmis Roxana Ciucă, reporter Antena 3.

Bilanţul celor 457 de percheziţii

- 154 de persoane reţinute

- 36 de persoane plasate sub control judiciar

- 2 persoane predate în baza mandatelor europene de arestare

- 30 de kg de cannabis confiscate

- peste 500 de mii de euro şi 400 de mii de lei confiscaţi

- 60 de drone confiscate

Care era circuitul fraudării fondului național unic de asigurări de sănătate

1. Se înființau societăți comerciale

2. Se făceau angajări fictive

3. Se stabileau salarii foarte mari

4. Obţineau semnături electronice pentru a depune online documentele

5. Determinau medici să emită certificate de concediu medical fictive sau completau ei certificate medicale cu parafe false

6. Solicitau decontarea certificatelor medicale la CAS Neamt, CAS Harghita si CAS Iasi cu cereri de decontare a concediilor medicale

Liderii grupării au implicat medici specialişti şi de familie în această reţea infracţională

"Profitând de funcţiile pe care deţineau în cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate, liderii grupului infracţional au determinat mai mulţi medici să emită certificate fictive de concedii medicale pentru boli speciale care erau indemnizate 100%", a adăugat Roxana Ciucă.

Mai multe persoane au fost duse la poliţie pentru audieri, printre acestea fiind medici specialisti si de familie şi mici afaceristi.

Prejudiciul de peste 6 milioane de lei este echivalentul sumei plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale la domiciliu, în toată ţara, pentru două luni.
 

×
x close