Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN 75% dintre problemele de sănătate mintală încep înaintea vârstei de 24 de ani | Beth Mosley, expert britanic: ”Perioadele dificile sunt cele din care învățăm cel mai mult”

75% dintre problemele de sănătate mintală încep înaintea vârstei de 24 de ani | Beth Mosley, expert britanic: ”Perioadele dificile sunt cele din care învățăm cel mai mult”

Maria Coman
3 minute de citit Publicat la 19:41 09 Mai 2024 Modificat la 19:41 09 Mai 2024

Beth Mosley, unul dintre experții sistemului de sănătate britanic, a consiliat peste 20.000 de familii şi a impus reglementări inovatoare privind sănătatea mintală în școli, revoluţionând în acelaşi timp abordarea NHS în acest domeniu.

În cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN, Mosley susține că, de cele mai multe ori, atunci când stă de vorbă cu familii ori cu părinți, una dintre întrebările comune sună cam așa: "Ce vă doriți pentru copilul vostru?", iar ei spun întotdeauna: "Vreau doar să fie fericit, vreau doar ca noi să fim din nou o familie fericită".

Şi cred că o mare parte din asta nu înseamnă să experimentezi fericirea tot timpul, pentru că atunci nu am şti ce este, ci este vorba mai degrabă de a fi capabili să dăm un sens unora dintre provocările pe care le experimentăm în viața noastră şi să învăţăm din ele.

E important să învăţăm cum să menținem relațiile dintre noi în familie, chiar și atunci când ne confruntăm cu perioade dificile sau când ne luptăm să înțelegem ce se întâmplă cu diverşi membri ai familiei, astfel încât, ca familie, să putem gestiona suișurile și coborâșurile vieții nu doar când ne bucurăm împreună, când ne distrăm împreună ci, la fel de important este să rămânem conectaţi şi să găsim moduri de a ne folosi punctele forte ca familie şi ca să facem faţă momentelor dificile”, a declarat Beth Mosley.

”Sentimentele dificile sunt cele care ne spun mai multe despre noi înşine”

De asemenea, întrebată dacă acesta e rezultatul faptului că, timp de câteva decenii sau poate secole, am negat emoţii ca tristețea sau furia şi altele similare, expertul în sănătate a răspuns:

”Cred că unul dintre lucrurile pe care le greșim este că, adesea, celelalte emoții, cum ați descris furia, tristețea, ne spun lucruri foarte importante despre ce se întâmplă în viața noastră, ne învaţă multe despre noi.

Dacă sunt furios dintr-un motiv, este pentru că am văzut că s-a întâmplat ceva nedrept sau poate că mă simt furios pentru că mă simt exclus dintr-un grup de prieteni, iar pentru mine prietenia e foarte importantă. Adesea, sentimentele dificile sunt cele care ne spun mai multe despre noi înşine şi despre ce e important pentru noi. Şi ne pot ajuta să acţionăm.

Mai mult decât atât, Mosley mai adaugă faptul că ”este foarte greu pentru că noi toți adulții din viața tinerilor suntem cu toții ocupați încercând să facem față presiunilor vieții.

Nu este deloc ușor să gestionezi o slujbă, să gestionezi o gospodărie și să fii părinte. Așadar, unul dintre lucrurile cheie pe care le putem face este să ne gândim cum să avem grijă de noi înșine în acest spațiu, cum să facem lucrurile pe care știm că sunt bune pentru noi înşine în primul rând.

Celălalt lucru pe care îl putem face este să fim mai curioși, într-un mod lipsit de prejudecăți, cu privire la viața copiilor noștri.

Ceea ce veţi ști este că până și adolescenții care par să vrea să vă trântească ușa în nas, dacă arătați un interes real față de ei, dacă ești cu adevărat interesat de ceea ce îi pasionează, de lumea lor și de ceea ce sunt, fără judecată, fără critică, de multe ori le va plăcea să se deschidă și să împărtășească cu tine unele dintre lucrurile care îi pasionează.

Și de acolo, ajungem să aflăm o mulțime de lucruri despre viața lor și despre ei. Și, de asemenea, atunci când se confruntă cu dificultăți, e mai probabil să vină spre noi dacă ştiu că nu îi sâcâim tot timpul să facă lucrurile pe care trebuie să le facă”, a conchis Beth Mosley, unul dintre experții sistemului de sănătate britanic.

×
x close