Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Plătim 50 de bani în plus pe fiecare sticlă cumpărată, însă cu greu ne recuperăm banii. Hibele Sistemului de Garanţie-Returnare

Plătim 50 de bani în plus pe fiecare sticlă cumpărată, însă cu greu ne recuperăm banii. Hibele Sistemului de Garanţie-Returnare

Plătim 50 de bani pe fiecare sticlă cumpărată, însă cu greu ne recuperăm banii. Și asta pentru că în continuare sunt multe magazine care nu primesc sticlele înapoi și nu returnează garanția oamenilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2024   •   19:15

În țară, doar 45% dintre comercianți au adoptat sistemul de garanție-returnare, asta deși s-au înscris peste 80%.

Probleme sunt chiar în Capitală, mai ales la magazinele mai mici, acolo unde clienții sunt trimiși la hypermaket să returneze sticlele. Autoritățile au anunțat că nu îi vor mai păsui pe vânzători, iar cei care nu se conformează vor primi amenzi de până la 50.000 de lei.

De cinci luni, românii plătesc în plus 50 de bani pe orice băutură care este ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Suma reprezintă o garanție, iar cei care duc ambalajul înapoi își recuperează banii. Așa este teoria, pentru că în practică multe magazine nu oferă garanția oamenilor.

Cu toate acestea, interesul românilor față de reciclare este tot mai mare.

Până acum s-au returnat peste 350 de milioane de ambalaje

Unii sunt atât de interesați încă au găsit metode să fraudeze sistemul. Scot la xerox logoul SGR și îl lipesc pe sticlele care nu au garanție, iar apoi le returnează. Însă nu vor mai putea face asta pentru mult timp, pentru că de pe 30 iunie în magazine se vor găsi doar ambalaje cu garanție.

În sistemul de garanție-returnare sunt înregistrați peste 80% dintre comercianți, însă doar 45% înapoiază banii pe sticle.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close