Veniturile profesorilor care dau meditații intră în vizorul autorităților din 2024. Cadrele didactice vor trebui să declare oficiale, în fiecare an, cu câți elevi fac ore suplimentare, contra cost şi la ce școli studiază aceștia.
Ministerul Educației va știa, astfel, dacă profesorii încalcă regulile codului de etică prin cale li se interzice să mediteze elevii de la clasă. Noua măsură, însă, a revoltat sindicatele, părinții, dar și elevii.
Profesorii, luați la bani mărunți pentru meditațiile cu elevii
Declarația de interese ar trebui completată în fiecare an școlar, iar profesorii trebuie să menționeze cu câți elevi fac meditații, de la ace școli provin aceștia și în ce clase învață. Mai mult decât atât, oricine are cunoștință de cazuri în care profesori meditează elevii de la clasă pot să-i reclame la conducerea școlii unde predau.
Totodată, la nivelul fiecărei unități de învățământ ar urma să fie desemnat un responsabil care să verifice declarațiile de interese.
Sindicatele din educație critică măsurile propuse de Guvern
Liderul sindical Marius Nistor susține că simpla depunere a declarației era suficientă și este prea mult ca profesorii să fie urmăriți dacă depun sau nu documentele, pentru că nicăieri nu există un astfel de sistem.
Și Federația Părinților, precum și Colegiul Național al Elevilor, au reacționat și cer ca numele școlarilor să nu fie făcute publice pentru a nu deveni victime ale bullying-ului.
"Cu siguranță nu avem absolut nimic împotrivă. Există, va exista în continuare această activitate a cadrelor didactice. Sunt lucruri care țin de GDPR și atunci, într-adevăr, cred că nu ar trebui să apară numele elevului cu care cadrul didactic face cu această activitate de meditație.
Potrivit unui studiu realizat de Fundația Salvați Copiii, două treimi dintre elevii de la clasa a VIII-a spun că nu sunt suficient de bine pregătiți pentru Evaluarea Națională, astfel că fac meditații.
O ședință la matematică, limba română sau engleză este cuprinsă între 50 și 200 lei.
Reacția părinților la măsura de verificare a profesorilor care dau meditații elevilor
"Să se lucreze mai mult la clasă, ca elevii să nu mai fie nevoiți să facă meditații. Cred că ar trebui să declare, pentru că sunt mulți profă-sori care fac bănuți frumoși din a făcut din meditație o afacere", spune o mamă.
"Meditațiile sunt binevenite, dar cu o formă legală. Atâta timp cât nu e o formă de venit impozabil nu e în regulă", mai spune un părinte.
În Bucureşti, doar 1.500 de profesori şi-au declarat la fisc veniturile suplimentare, în timp ce peste jumătate dintre elevi fac meditații la cel puţin o materie.