Pe Alexandra am întâlnit-o la piaţă, de unde obişnuieşte să cumpere pentru a face economie.
Cheltuielile sunt tot mai mari, iar fiecare leu contează. Am pus împreună pe hârtie câţi bani o costă mâncarea, facturile şi educaţia lui Armin, fiul ei în vârstă de 9 ani.
"Pentru alimente, în fiecare chelui în jur de 1500, pentru igienă personală, în jur de 700 lei, pentru că nu pot folosi orice. În ceea ce priveşte facturile, în jur de 1.500. Să nu punem rechizitele de la începutul anului care ajung la 250-300", spune Alexandra.
Când tragem linie, totalul este 5.900 de lei. Suma ar fi şi mai mare dacă familia ar plăti rată pentru casă sau chirie. Conform estimărilor oficiale, o familie cu doi copii are nevoie de 3.200 de lei lunar pentru un trai decent.
Cifra o revoltă pe Alina, o mamă din Capitală, cu doi fii. Cheltuielile lor sunt aproape duble.
Adunăm cheltuielile Alinei şi ajungem la 5.200 de lei - valoarea coşului minim de consum. Pentru a se ajunge cu banii, familia a tăiat fondurile pentru educaţia fiului cel mare.
"La afterschool momentan, nu îmi permit, din cauza asta am mai stat acasă cu cel mic un an, ca să îl duc pe el la grădiniţă şi pe el la şcoală", spune Alina.
În aceeaşi situaţie sunt nenumăraţi salariaţi, care trăiesc de la o lună la altă. Cât despre pensionari, le tremură mâinile pe şacoşele goale şi glasul când sunt întrebaţi cum se descurcă.
Ultimul studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert şi Syndex România arată că o familie cu doi copii, din mediul urban, are nevoie de peste 8.600 de lei lunar pentru un trai decent, cu aproape 20% mai mult decât anul trecut.
În schimb, conform calculelor Institutului Naţional de Statistică, aceeaşi familie ar putea trăi cu 3.200 de lei. Cert este că aproape jumătate dintre români trăiesc din ce în ce mai rău.