Sunt mai norocoşi, dar mai putin interesaţi de examenul maturităţii, pentru ca anul acesta numarul celor care s-au înscris la BAC a fost cel mai mic din ultimii opt ani.
Unii s-au bucurat după prima probă scrisă, alţii au ieşit în lacrimi şi au dat vina pe proasta organizare.
"Moara cu noroc", acelaşi subiect cu care elevii s-au întâlnit şi la Simulare
Înainte să intre în săli, elevii s-au rugat să nu pice genul liric. Au avut noroc pentru că le-a picat "Moara cu Noroc". Acelaşi subiect cu care s-au întâlnit şi la Simulare.
Imediat, au apărut şi glumele pe internet. Cei care au eliminat din start posibilitatea ca la BAC sa pice acelaşi subiect primit la Simulare, au făcut haz de necaz
În grupul "Bacalaureat 2021" un elev scrie: "Nu, bro, nu are cum să mai pice nuvela. A picat la simulare, crede ma, bro".
Tot pe internet, vedeta Tik Tok, Lorena Vișan a criticat modul în care Ministerul Educației a ales sa organizeze Bac-ul anul acesta.
La Liceul Nicolae Iorga, elevii şi părinţii au semnalat alte probleme.
"Mi s-a luat şi din timp. Am avut mai puţin de trei ore. Nici nu am avut timp să termin, pentru că nu mai era nicio foaie. La noi la clasă a fost doar un singur supraveghetor. De obicei trebuie să fie doi", spune o elevă.
"Este o nedereptate pentru copil, pentru părinţi. Sunt mai multi copii care sunt în aceeaşi situaţie. Îmi pare rau că nu au avut curajul şi ei să vină să depuna o cerere, o contestatie. Noi ma fost singuri, se pare că vor veni mai mulţi", a adăugat un părinte.
54 de elevi au fost eliminaţi de la BAC
Conform raportarilor făcute până acum de inspectorate, 54 de elevi au fost eliminaţi de la BAC. Doi dintre ei, absolvenţi din Timişoara, au încercat să copieze cu ajutorul smartwatch-urilor, cu care se conectaseră la wi-fi-ul şcolii.
Dintr-o generaţie de aproape 150.000 de absolvenţi de liceu, s-au luptat astăzi cu emoţiile doar 77% dintre ei.
Ministrul Educaţiei are în plan lungirea anului şcolar şi scurtarea vacanţei de vară
Îngrijorat de dezinteresul pentru BAC, ministrul Educaţiei vrea să îi apropie mai mult pe elevi de şcoală și a venit cu o soluţie. Sorin Cîmpeanu vrea să lungească anul şcolar, începând din 2022.
"Vom insista pentru creşterea duratei cursurilor începând cu anul 2022. Vor avea o structură, cu o durată mai mare a cursurilor, să permită o pregătire mai apropiată de ţări precum Finlanda, Danemarca, Germania, ţari în care durata cursurilor este de până la 42 de săptămâni, spre deosebire de România unde durata cursurilor este de 34 de săptămâni", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie.