Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Avioane AWACS din România aduc super-radarele NATO mai aproape de războiul Rusiei în Ucraina

Avioane AWACS din România aduc super-radarele NATO mai aproape de războiul Rusiei în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:54 17 Ian 2023 Modificat la 19:36 17 Ian 2023

Baza permanentă a acestor aparate este în Germania.

Relocarea lor în România vine pe fondul măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre, în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

NATO a sporit prezența aeriană în Flancul Estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane de alimentare.

Cele trei avioane AWACS trimise în România pot supraveghea, fiecare, ținte aflate până 400 de kilometri depărtare.

"Este o consolidare semnificativă a prezenței aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilități aeriene suplimentare foarte importante și, aș spune, complementare capabilităților NATO terestre și aeriene dislocate deja pe teritoriul României", a afirmat Șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu.

Ambasadorul Germaniei: "România, un aliat pe care te poți baza 100%"

Numite "ochii din cer", avioanele vor furniza României, prin intermediul NATO, informații critice în timp real despre orice mișcare tactică și operațională și vor sprijini sistemul de alertă rapidă al Alianței.

"Vreau să folosesc această oportunitate pentru a mulțumi României în acest context, pentru că s-a dovedit a fi un aliat pe care te poți baza sută la sută", a declarat Peer Gebauer, ambasadorul Germania in România.

La bordul unui AWACS sunt aproximativ 15 persoane. Echipajul comandant al misiunii se ocupă de supravegherea aeriană, de controlul armelor și de o secțiune pentru controlul pasiv.

Avionul AWACS (Airborne Warning and Control System, Sistem aeropurtat de Avertizare și Control) este un Boeing 707 modificat substanțial. 

Principala componentă adăugată este super-radarul cu raza lungă de acțiune care poate detecta elemente în mișcare aflate la o distanță de până la 400 de kilometri: rachete, alte avioane, vapoare sau vehicule terestre.

Avioanele AWACS vor realiza o monitorizare 24 de ore din 24 a spațiului aliat

"Informațiile obținute sunt procesate de 14 operatori iar informațiile sunt trimise fie la sol, fie în aer, la alte avioane. La nevoie, aparatul AWACS poate fi transformat într-un adevărat centru de comandă ce poate coordona trupe terestre sau forțe aeriene în vederea unui atac, după cum poate coordona și apărarea unui stat aliat atacat", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici

Încă de anul trecut, din februarie, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO.

Acum, aceste misiuni se vor desfășura 24 de ore din 24 de pe teritoriul României.

×
x close