Vin previziuni sumbre de la Comisia Europeana, în ceea ce privește agricultura din tara noastră. Un raport al Centrului Comun de Cercetare arata ca Europa s-ar putea confrunta cu o seceta asemănătoare celei din vara lui 2022.
Şi România se numără printre ţările vizate, alături de Bulgaria, Grecia, Franța sau Spania. Specialiștii spun că aceste predicții sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales ca in sol nu exista nici la acest moment suficiente depozite de apa, pentru a trece cu bine peste lipsa precipitațiilor.
"Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații sunt caracterizate de o incertitudine şi variabilitate spatială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice", se arată în raportul JCR Comisia Europeana
Întrebată despre aceste prognoze, Roxana Bojariu, climatolog, a spus:
"E o situație la nivel european îngrijorătoare, mai ales pentru vestul și sudul Europei. Pentru România avem probleme în sud-est, mai ales și în zone din Moldova, unde seceta pedologică există și unde, din păcate, rezerva de apă din sol nu a ajuns la o încărcare optimă.
În celelalte regiuni, totuși, există o încărcare relativ optimă a solului cu apă. Problema e că la nivel european a fost o iarnă foarte caldă și cu puține precipitații.
În Alpi am avut o cantitate mult redusă de zăpadă, chiar mai redusă decât cea din iarna 2021-2022, cea care a precedat cea mai fierbinte vară, cu seceta de anul trecut, care a fost considerată cea mai puternică din ultimii 500 de ani.
Deci, din păcate, pornim la nivel european cu probleme în aceste zone de sud, de vest din Europa, care ar putea să fie amplificate problemele de o primăvară mai caldă. Cel puțin așa arată estimarea prognostică la nivel european pentru primăvara care vine. În privința precipitațiilor, estimările prognostice sunt mult mai dificil de făcut.
Nu există un semnal foarte clar. În cazul României, va conta foarte mult ce se va întâmpla cu precipitațiile, mai ales în lunile aprilie, mai, iunie, dar mai și iunie sunt hotărâtoare în a prefigura ce vom avea de cules din punct de vedere agricol, pentru că cerința de apă crește pe măsură ce înaintăm spre sfârșitul primăverii, începutul verii", a spus Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3 CNN.
Elena Mateescu: ”Cu siguranță, o vară a extremelor!”
"Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.
Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.
Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.