Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Asociaţia Telefonul Copiilor le cere părinţilor şi profesorilor să fie atenţi la comportamentul minorilor: "Mulţi suferă în tăcere şi nu cer ajutor"

Asociaţia Telefonul Copiilor le cere părinţilor şi profesorilor să fie atenţi la comportamentul minorilor: "Mulţi suferă în tăcere şi nu cer ajutor"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:56 12 Iun 2024 Modificat la 19:58 12 Iun 2024
copil trist
Drama minorilor din România care cer ajutor la Telefonul Copilului după ce au fost abuzaţi: "Mulţi suferă în tăcere şi nu cer ajutor"

Aproape 600 de minori care au apelat Telefonul Copilului anul trecut au avut gânduri suicidale. Astfel de cazuri sunt, din păcate, în creștere în țara noastră.

Cei mai mulți copii și tineri aflați în această situație sunt victime ale abuzului fizic sau sexual și provin din mediul urban. Cu un singur consilier școlar la 800 de copii și prea puțin terapeuți pregătiți în tratarea acestor traume, victimele ajung să abandoneze școala și să plece de acasă.

Recent, o adolescentă care se afla pe șina de tren, în apropierea unei gări, a încercat să-și ia viața. Fata a fost salvată în ultimul moment de un asistent social.

"Nu toți copiii cer ajutor, suferă în tăcere și nici nu este altcineva care să o facă pentru ei. Pentru acei copii, apelul nostru se îndreaptă către părinți și către autorități", spune Cătălina Surcel, Asociaţia Telefonul Copilului

Din păcate, părinții intervin uneori prea târziu sau sunt depășiți de situație, spun specialiștii.

"Copiii care trec prin traume de natură sexuală, abuzuri, respectiv violuri te îndreaptă și ei, în lipsa unui terapeut, către noțiunea de suicid. În acest moment, sunt foarte puțini terapeuți la nivel național care sunt pregătiți să lucreze cu victimele abuzurilor.,pe parte de abuz, viol", spune Radu Leca, psiholog.

Abuzul fizic, sexual, depresia, anxietatea, excluderea, bullying-ul sau cyberbullying-ul sunt principalele cauze ale tentativelor de suicid în rândul copiilor. Unul din trei copii are cel puțin două astfel de probleme. Cele mai multe tentative de suicid au fost înregistrate în rândul fetelor din mediul urban.

Mărturiile victimelor care au cerut ajutorul specialiștilor sunt cutremurătoare. O fetiță apela telefonul copilului după ce a fost agresată fizic pe stradă și, ulterior, violată.

"Sunt anumite lucruri despre care nu am vorbit cu nimeni și nici nu mă simt pregătită să le mărturisesc. În urmă cu trei luni am vrut să-mi iau viața, însă m-au oprit prietenele mele acum sunt internate în spital", spune fata într-un apel la Asociaţia Telefonul Copilului

Multe victime aleg să plece de acasă și abandonează școala din cauza traumelor suferite.

"Eu nu mai vreau să trăiesc. Să nu credeți că am probleme cu mama sau cu frații mei, așa cum au alți copiii, nu. Problemele mele au început în urmă cu doi ani, la vârsta de 11 ani, când am fost luată de pe stradă și violată", mai spune o fată care a sunat la  Asociaţia Telefonul Copilului

Specialiștii le recomandă părinților să fie foarte atenți la comportamentul copiilor, să nu-i critice și să-i asculte de fiecare dată.

×
x close