Statele occidentale au avertizat în repetate rânduri că folosirea acestui tip de armament în Ucraina ar aduce cu sine consecinţe uriaşe.
Arma nucleară tactică este încadrată în categoria celor de distrugere în masă pentru că provoacă pierderi de vieţi omeneşti însemnate şi distrugeri masive.
Odată detonată poate distruge totul pe o rază de aproximativ doi kilometri. Clădirile le transformă în praf, iar 98% dintre oamenii aflaţi în această rază sunt spulberați. Apoi, pe o rază cuprinsă între doi şi 11 kilometri se va simţi puternic suflul acestei explozii. Cu cât eşti mai aproape de locul exploziei cu atât este mai grav.
Cantitatea de căldură degajată în urma detonării este atât de mare încât pielea poate arde instant. Pe această rază, largă, undeva la 50% din populaţie va muri. Cine este afară va suferi efectele exploziei, cine se află în adăposturi s-ar putea să fie ucis din cauza dărâmăturilor.
Estimarea numărului de morţi în cazul unei arme nucleare tactice într-un oraş cu patru milioane de locuitori este în jur de 120.000 de oameni.
Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista ''consecinţe imprevizibile'' dacă Washingtonul continuă să transfere arme Ucrainei, avertisment dezvăluit după ce preşedintele american Joe Biden a aprobat un nou ajutor militar prin care extinde tipurile de arme oferite armatei ucrainene, relatează vineri publicaţia Washington Post, care afirmă că a consultat respectiva notă.
''Îndemnăm Statele Unite şi aliaţii lor să înceteze militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care determină consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională'', se arată în documentul transmis de Moscova către Departamentul de Stat al SUA prin intermediul ambasadei Rusiei la Washington.
CIA urmăreşte cu atenţie mişcările armatei ruse în Ucraina, a declarat directorul agenţiei americane de informaţii. Există voci la Moscova care cer trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară. William Burns spune însă că nu au fost înregistrate repoziţionări ale trupelor ruseşti în acest sens. Statele occidentale au avertizat în repetate rânduri că folosirea acestui tip de armament în Ucraina ar aduce cu sine consecinţe uriaşe.
Oficialul american a mai avertizat şi că Putin a devenit din ce în ce mai izolat, pe măsură ce cercul său de consilieri s-a restrâns, iar apetitul său pentru risc a crescut. Președintele Rusiei a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă la sfârşitul lunii februarie, în a patra zi a invaziei.