Antena 3 CNN Actualitate Arme letale, vândute românilor pe internet. Site-urile de anunțuri sunt pline cu oferte: „O ambalez bine și o trimit prin curier”

Arme letale, vândute românilor pe internet. Site-urile de anunțuri sunt pline cu oferte: „O ambalez bine și o trimit prin curier”

pistol arma
Pistol, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    21 Aug 2024   •   18:17

Românii care vor o armă, de la puşcă la pistol, o pot primi acasă, prin curier. Internetul este plin de oferte ilegale, iar doritorii nu sunt puţini. Aceste arme ar trebui să poată fi cumpărate doar din magazinele autorizate, însă comerţul merge înainte sub acoperirea umbrelei online.

Site-urile de vânzări sunt pline cu zeci de anunţuri prin care sunt oferite arme, letale sau neletale. Reporterul Antena 3 CNN a aflat că este nevoie doar de câteva clickuri şi un simplu telefon dat vânzătorului pentru a cumpăra o puşcă cu lunetă.

„1.000 de euro vreau pe ea. E nouă și luneta și arma. Nu s-a tras decât în poligon cu arma. O ambalaez bine și o trimit prin curier cu verificare.”, a spus vânzătorul.

Armurierii precizează că armele pot fi vândute doar în condiţii speciale, în magazine dedicate.

„Tranzacţiile cu arme şi muniţii se fac numai prin intermediul armurierilor autorizaţi, prin magazinele de specialitate. Transportul armelor letale şi a muniţiei este iarăşi reglementat de lege şi nu poate fi făcut de către oricine, oricând şi în orice condiţii. Este exclus transportul acestor arme pe curierat.”, a precizat, la Antena 3 CNN, Vladimir Talpeș, director AGVPS.

Totodată, este nevoie de mai multe acte, inclusiv un aviz psihologic pentru a obţine un permis de port armă.

Pentru a obţine un permis de port-armă este nevoie să înaintaţi o cerere către Serviciul Arme şi Muniţii, la care să ataşaţi şi avizul psihologic, un certificat medical, dar şi un certificat care să ateste că aţi urmat un curs de insrucţie în domeniul armelor şi muniţiilor.

În cazul vânătorilor însă, procedura este mai complicată, şi asta pentru că este nevoie de mai multe documente.

În ultima vreme, acţiunile poliţiştilor din întreaga ţară s-au concentrat asupra combaterii traficului de arme. Cel mai recent caz a fost la Arad, unde doi bărbaţi au introdus ilegal în ţară trei arme cu aer comprimat şi muniţie pentru acestea. Cumpărătorii au fost din Călăraşi, Maramureş şi Bucureşti.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată, uz de arme fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

×
Subiecte în articol: arme letale oferte ilegale
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close