Antena 3 CNN Economic ANPC a pierdut primul proces cu băncile pe care le-a amendat pentru că și-ar fi înșelat clienții

ANPC a pierdut primul proces cu băncile pe care le-a amendat pentru că și-ar fi înșelat clienții

calcul, contabil, rate banci
ANPC a amenda 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   18:50

ANPC a acuzat băncile de practici comerciale incorecte și înșelătoare. Procesul a fost pierdut pentru că banca în cauză a fost amendată în afara termenului legal de șase luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul acestui control și nu pe fond, pentru că, de exemplu, faptele nu ar fi existat.

Adrian Negrescu, analist şi consultant economic, a explicat la Antena 3 CNN cum a fost posibil acest demers şi pe ce ar trebui să se concentreze ANPC pentru a sesiza mai bine neregulile din aceste procese de creditare. 

Judecătorii au găsit un motiv foarte interesant să anuleze practic discuția legată de modul în care băncile aplică dobânzile în România, justificând faptul că dacă nu s-au făcut plângerile în termen de șase luni de la încheierea contractelor de creditare n-are sens să intervină.

Din această perspectivă, toată discuția legată de dobânzile din România, care sunt cele mai mari din Europa, de modul în care sunt calculate dobânzile, practic trece în subsidiar. ANPC trebuie să găsească o altă soluție pentru a ataca băncile pe care le acuză într-un fel sau altul de cămătărie.

Avem senzația că practic, jucătorii au găsit o găselniță, ca să zic așa, pentru a scăpa de aceste dosare care într-adevăr ridică multe semne de întrebare. Ce voia de fapt, ANPC-ul să afle prin intermediul acestor procese justiție? Dacă, într-adevăr consumatorii, adică cei care au luat credite, au fost informați concret și au înțeles cum se plătesc ratele, cu acele dobânzi, care sunt mai mari la început și care se reduc pe măsură ce îți plătești ratele.

Adică să înțeleagă fenomenul economic care stă la baza creditării. Din această perspectivă, în aceste procese nu s-a judecat, nu s-a discutat despre modul în care sunt construite creditele în România. Iar semnul de întrebare rămâne: oare ANPC a acționat doar din perspectiva dorinței de a scoate în evidență faptul că avem cele mai mari dobânzi? Sau pentru că, într-adevăr, mecanismul este profund eronat din modul în care se calculează ratele românilor?

E această întrebare rămâne și sper ca măcar Consiliul Concurenței, într-o anchetă privind modul în care sunt practicate dobânzile în România să intervină și să vadă într-adevăr dacă sunt sau nu nereguli în acest procese de creditare", a spus, la Antena 3 CNN, Adrian Negrescu, analist şi consultant economic. 

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close