Conform analiştilor, limita preţurilor nu a fost atinsă, acestea vor continua să crească şi în 2023. Conform datelor de la INS, zahărul, uleiul sau cartofii aproape că şi-au dublat costurile, în timp ce alte produse s-au scumpit cu 20-30%, fapt ce se vede şi în coşul de cumpărături.
Oamenii resimt şi mai dur inflaţia, undeva la 35-40%, spun specialiştii.
Preţurile vor continua să crească şi în 2023. Rata inflaţiei a ajuns la 15,9%
Creșterile de prețuri, din păcate, vor continua și în 2023, urmând ca inflația să se situeze în continuare la un nivel de 2 cifre. Mai simplu spus, nu vom scăpa așa ușor de scumpiri, iar nivelul de trai va continua să se deterioreze.
Românii, sufocaţi de scumpirile fără precedent | FMI avertizează că vor fi revolte sociale din cauza inflaţiei
Victimele inflației sunt în principal familiile cu copii, pensionarii și cei cu salariu minim pe economie, adică aproape jumătate din populația țării. Pentru ei, inflația este percepută mult mai dur și se situează, mai ales în zona alimentelor de bază, undeva la 35-40%.
Există produse care au înregistrat chiar şi scumpiri-record
"Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare", a afirmat economistul Adrian Vasilescu.
Românii sesizează majorări de preţ din ce în ce mai mari. Față de septembrie 2021, creșterea prețurilor pentru mărfurile alimentare este de 19%, a mărfurilor nealimentare de 17%, iar serviciile s-au scumpit cu 8%.