Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Alertă de la producători. Românii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar

Alertă de la producători. Românii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:02 12 Mai 2021 Modificat la 19:07 12 Mai 2021
Alertă de la producători. Românii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar
Sursa foto: Hepta

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din luna mai 2014.

Un coș de alimente formate din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr este mai scump anul acesta față de anul trecut. Încă din 2020 criza sanitară, seceta, pesta porcină și gripa aviară au dus la o necesitate extrem de mare a importurilor.

Aproape 11 miliarde de tone de produse agroalimentare au fost importate în 2020, cu 21% mai mult față de anul precedent. Au fost plătite aproximativ 9 miliarde de euro pentru aceste importuri, dintre care două miliarde au costat numai fructele.

Seceta a dus la scăderea producției de cereale, aceasta fiind mai mică cu 40% în 2020 față de 2019. Astfel și exporturile au fost mai mici cu 20%.

Românii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar

Acum specialiștii vin cu avertismente și spun că oamenii vor plăti tot mai mult pentru strictul necesar, mai ales că producătorii nu au primit niciun fel de ajutor din partea statului.

„Carnea de porc este aproape inexistentă. Pesta porcină face ravagii în România, se taie efectiv milioane de capete de porci și avem aceste scumpiri, nu pot să prognozez acum procentele, dar vor exista" a spus Nicolae Ștefan președinte Agrostar.

„România a adus din statele membre aproximativ 450.000 de tone de carne de porc", a spus Dana Tănase președinte Asociația Română a Cărnii.

Alimentele s-au scumpit în pandemie şi se vor scumpi şi mai mult

Prețuri mari, venituri mici, asta spun românii. Sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă în ultima perioadă din cauza pandemiei, iar o creștere a prețurilor alimentelor ar fi aproape imposibil de suportat pentru mulți.

„Au crescut mult prețurile și puterea financiară, din păcate, nu. Noi, care suntem pensionari, ne-au rămas pensiile pe loc", spune o pensionară.

Previziunile analiştilor economici

Totuși, prognozele specialiștilor arată că producțiile de grâu, porumb și floarea soarelui ar avea parte de creștere în acest an.

Producția de grâu va crește cu 26%, cea de porumb va crește cu 22%, iar la producția de floarea soarelui evoluția va fi de 5%.

Întrebat la ce să ne așteptăm în 2021, analistul economic Adrian Negrescu a precizat că acest efect de creștere s-ar putea opri dacă depășim pandemia şi comerțul respectiv consumul ar ajunge pe o linie de plutire.

„Producătorii români dar și cei internaționali încearcă să tragă de prețuri să își acopere pierderile generate în pandemie, de scădere a consumului prin creșterea prețurilor. Așa au crescut prețurile la alimente, la carburanți, la energie, prețurile cam la toate serviciile care se practică la nivel internațional.

Sunt cele mai mari scumpiri din  ultimii 15 ani la nivel internațional

Noi, din păcate, în România, suntem importatori neţi în materie de alimente, de produse de Sănătate Publică, de produse sanitare, de multe alte lucruri, astfel că importăm prețurile majorate din Occident în 2021.

Puterea de cumpărare a românilor va scădea în condițiile în care salariile au fost înghețate în 2021, iar perspectivele revenirii economice sunt mai mult pe hârtie, nimic concret și nimic în buzunarele oamenilor.

Sunt cele mai mari scumpiri din ultimii 15 ani la nivel internațional. Porumbul, grâul, uleiurile vegetale, nu mai vorbim de carburanți, de energie, toate au ajuns la un nivel record, iar estimările analiștilor sunt că pe viitor într-un interval de 5-6 luni acestea vor continua să crească.

Dacă vom depăși perioada de pandemie, dacă își va reveni consumul la nivel internațional, iar comerțul va reveni pe linia de plutire, este posibil ca acest fenomen de creștere a prețurilor să se atenueze", a spus analistul economic Adrian Negrescu.

×
x close