Unităţile medicale au datoria de a se asigura că au stocuri suficiente de antivirale, echipamente de protecţie dar şi să reducă sau să suspende programul de vizită.
Măsuri sunt recomandate şi în şcoli dar şi în spaţiile publice aglomerate.
Între timp, Unităţile de Primiri Urgenţe sunt tot mai aglomerate, cei care au nevoie de internare pot aştepta eliberare unui pat sau sunt transferaţi către alte spitale.
La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ajung zilnic peste 300 de copii. Dintre aceştia, cel puţin 30 au nevoie de internare.
”Intrăm cu foarte puține locuri libere în gardă, ele se ocupă până spre seară și încercăm să-i mai transferăm la alte spitale”, a declarat Raluca Alexandru, Spitalul Grigore Alexandrescu.
Toate unităţile medicale sunt nevoite să se asigure că au stocuri suficiente de antivirale dar şi de echipamente de protecţie, oadată ce a fost declarată stare de alertă epidemiologică.
În plus, este reluat triajul epidemiologic pentru personalul medical cu recomandarea de izolare la domiciliu pentru cei cu simptome respiratorii. Reguli sunt şi pentru aparţinători.
”Încercăm să limităm accesul vizitatorilor și încercăm să le explicăm că este spre binele copiilor. Noi de la început avem saloane separate de gripă, exact pe patologia virală respectivă”, a mai precizat dr. Raluca Alexandru, Spitalul Grigore Alexandrescu.
Paturile sunt ocupate în permanenţă şi la Institutul Matei Balş din Capitală. Şi aici au fost suspendate vizitele aparţinătorilor.
”Copiii se infectează și mai repede, sunt mai multe cazuri la copii decât la adulți, noi încercăm să rezolvăm tot ce e la noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balş.
”În momentul în care ai simptome mai serioase, în care ai simptome pe care nu le-ai mai avut, recomandarea este să te adresezi medicului de familie. Noi facem testări și de gripă și de COVID. În momentul în care depistezi gripa, poți să intri cu tratament antiviral și evoluția este mult mai bună”, spune dr. Daciana Toma, medic de familie.
Recomandări sunt însă şi la nivelul unităţilor de învăţământ.
”Triajul epidemiologic înainte de începerea cursurilor, aerisirea periodică a claselor foarte importantă, dar și dotarea unităților de învățământ cu materialele necesare pentru igiena periodică a mâinilor dar și pentru curățarea suprafețelor”, spune Cristina Ștefan.
”Își mai trimit și copii la care le curge nasul, care după vreo 2 ore aşa fac febră, dar în același timp vin și îi iau acasă, dacă am depistat așa ceva”, spune și Daniela Voinea, Şcoala Sfinţii Voievozi.
Masca de protecţie este recomandată celor care au simptome specifice gripei atunci când se află în spaţiile publice. Potrivit specialiştilor, cazurile de gripă vor creşte uşor şi în următoarele 2 săptămâni.