Premierul României ar fi stabilit această dată cu autoritățile spaniole care dețin președinția rotativă a Uniunii Europene pentru acest moment.
Întrebat de ce Nehammer, cancelarul Austriei, blochează ascensiunea României în spațiul Schengen, Boris Johannes Schneider, fostul consul onorific a declarat că probabil nici acesta nu înțelege.
"Inițial cu siguranță a fost îngenunchierea politică în fața mișcărilor de dreapta din Austria, în fața unor alegeri, pentru a nu pierde prea multe voturi în fața unor partide foarte de dreapta.
Dar trebuie să spun că nici măcar domnul Nehammes nu poate nega toate aceste progrese făcute în ultimii ani, de fapt, toate cifrele despre care vorbește sunt literalmente greșite", a precizat Boris Johannes Schneider, fostul consul onorific.
"Principalul argument invocat de guvernul austriac pentru a bloca ascensiunea României în spațiul Schengen a fost că ar fi existat o mulțime de migranți ilegal care ar fi trecut prin România și Bulgaria. Nu există nicio dovadă în acest sens, că România sau Bulgaria sunt principala rută de migranți și, de asemenea, sunt principală rută de migranți care afectează Austria", a declarat Judith Kohlenberger, prof. univ. și cercetător migrație.
"Ne-am făcut toate temele, refuzul austriac este aproximat în diverse feluri, dar nu mai ține de ce face România, ci ține de ce face Comisia Europeană", a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.