Antena 3 CNN Actualitate A apărut din nou metoda „șantajul în trafic”. Pietonii se aruncă intenționat în fața mașinilor ca să fie despăgubiți

A apărut din nou metoda „șantajul în trafic”. Pietonii se aruncă intenționat în fața mașinilor ca să fie despăgubiți

B.C.
2 minute de citit Publicat la 18:43 31 Oct 2024 Modificat la 19:06 31 Oct 2024
barbat care conduce o masina
Fenomenul era popular în urmă cu 10 ani şi a revenit acum în repertoriul infractorilor. FOTO: Getty Images

Şantajul în trafic este noua metodă prin care românii încearcă să facă rost de bani uşor. În ultima săptămână au fost două cazuri de persoane care s-au aruncat intenţionat în faţa maşinii, totul ca mai apoi pietonii să le ceară sume de bani pentru a nu se duce la poliţie. Fenomenul era popular în urmă cu 10 ani şi a revenit acum în repertoriul infractorilor. Doar că evoluţia tehnologiei face ca şoferii să se poată apăra acum mai uşor.

Două accidente, acelaşi mod de operare, la o săptămână distanţă. Doi indivizi aşteaptă pe marginea drumului până când găsesc victima perfectă, un şofer neatent. Atunci sar în faţa maşinii şi când şoferul se dă jos de la volan, se prefac foarte loviţi. Mai apoi, cer o sumă de bani în schimbul promisiunii că nu se vor duce la poliţie.

Fără o cameră de supraveghere sau una pe bordul mașinii care să surprindă momentul în care o persoană apelează la un astfel de tertip pentru a provoca un accident, unui șofer îi este foarte greu să demonstreze în fața anchetatorilor că a fost victima unei escrocherii, o metodă des întâlnită acum 10-15 ani, dar care a revenit în ultima perioadă în mai multe zone ale țării.

Tocmai din cauza fricii că nu vor putea proba escrocheria, mulţi şoferi cad victimă şantajului.

Recomandările polițiștilor

Bogdan Opriu, com. șef Direcția Rutieră: „Recomandăm celor care sunt implicați să sune la 112 pentru a anunța evenimentul. Poliția se va deplasa imediat să soluționeze. Sub nicio formă să nu cadă în plasa acestor persoane care încearcă o formă de șantaj.”

Acest mod de operare nu este unul nou, metoda era des întâlnită acum 10-15 ani. De atunci însă tehnologia a evoluat, camerele de bord şi camerele de supraveghere stradale sunt comune în toată ţara şi oricine are acum la dispoziţie camera telefonului mobil pentru a filma.

Liviu Cristescu, avocat: „Camera montată pe bordul mașinii este o soluție salvatoare într-o astfel de situație. Imaginile capturate în această modalitate pot fi folosite ca probe și sunt, de altfel, și cele mai bune probe, pentru că sunt absolut obiective.”

Șofer: „E activă și la mine. Nu circul niciodată fără cameră, pentru că nu știi niciodată ce se întâmplă.”

Mai mult decât atât, camerele de supraveghere stradale, fie că sunt ale administraţiei locale sau ale unor societăţi private, pot fi folosite ca probe, iar în cazul în care sunteţi într-o astfel de situaţie, după momentul accidentului puteţi filma cu telefonul mobil momentul în care vă sunt cerute sume de bani de către infractori.

×
x close