Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN 5,7 milioane de români plecaţi din ţară pot decide soarta alegerilor

5,7 milioane de români plecaţi din ţară pot decide soarta alegerilor

Vor fi 915 secții de votare unde românii din străinătate

alegeri europarlamentare
5,7 milioane de români plecaţi din ţară pot decide soarta alegerilor
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2024   •   19:11

Sunt aproape 6 milioane de români pentru care străinătatea a devenit casă. Iar duminică ar putea schimba soarta țării, dacă vor ieși la vot.

Românii din străinătate au trimis în țară peste 24 de miliarde de euro, în ultimii patru ani. Banii au ajuns la familiile acestora, care încă speră că cei dragi se vor întoarce acasă. 

În țările în care se află cele mai mari comunități de români sunt peste 900 de secții de votare. De două ori mai multe față de alegerile europarlamentare din 2019.

Peste hotare și-au făcut viața aproape 6 milioane de români, cei mai mulți în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania.

Chiar dacă au fost departe, ei au continuat să ajute economia țării de la distanță. Într-un an, fiecare român a trimis acasă o sumă medie de 1.700 de euro pe lună.

În primele trei luni ale anului, au ajuns în țară peste 1,64 de miliarde de euro, cei mai mulți din Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Franța.

Românii din străinătate au șansa să ajute țara din nou, printr-o prezență cât mai mare la vot

Anul acesta vor fi 915 secții de votare unde românii din străinătate vor putea vota lista de europarlamentari.

Sunt cu 474 de secții mai multe decât la alegerile europarlamentare din 2019.

Anul trecut, la alegerile europarlamentare au votat aproape 400.000 de români din diaspora.

Cea mai mare prezență la vot a fost la prezidențiale, acolo unde aproape un milion de români au pus ștampila pe buletinul de vot.

Cum se votează în România. Ghid complet pentru alegerile locale și alegerile europarlamentare

Pe data de 9 iunie, în România au loc atât alegerile locale, cât și alegerile europarlamentare.

Secțiile de votare se deschid pe 9 iunie, la ora 07:00, iar procesul de votare se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00.

Cum se votează în România la alegerile locale

Alegerile locale 2024 vor avea loc duminică, 9 iunie. Românii își vor putea alege reprezentanții la nivel local pentru un mandat de patru ani. Astfel, românii vor vota pentru un primar, un preşedinte de Consiliu Judeţean, dar şi pentru un partid sau o alianţă electorală în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean.

Acest scrutin este crucial deoarece rezultatul său va influența viața de zi cu zi a oamenilor în următorii ani. Cei aleși pe 9 iunie vor lua decizii importante pentru dezvoltarea urbană și rurală, inclusiv pentru bugetul local și serviciile publice locale. Astfel, alegerile vor determina modul în care vor fi gestionate resursele comunității, infrastructura, educația, sănătatea și alte servicii esențiale care afectează direct calitatea vieții cetățenilor.

În cadrul fiecărei secții de votare din București se vor utiliza:

  1. buletine de vot pentru alegerea primarului sectorului;
  2. buletine de vot pentru alegerea consiliului local al sectorului;
  3. buletine de vot pentru alegerea primarului general al municipiului București;
  4. buletine de vot pentru alegerea Consiliului General al municipiului București;
  5. buletine de vot care vor fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În cadrul fiecărei secții de votare din țară se vor utiliza:

  1. buletine de vot pentru alegerea primarului;
  2. buletine de vot pentru alegerea consiliului local;
  3. buletine de vot pentru alegerea președintelui consiliului județean;
  4. buletine de vot pentru alegerea consiliului județean;
  5. buletine de vot care vor fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

Înregistrarea pe listele electorale

  • Verifică-ți înregistrarea: Înainte de alegeri, asigură-te că ești înregistrat pe listele electorale permanente. Poți verifica acest lucru la primăria localității tale sau online pe portalul Autorității Electorale Permanente (AEP).
  • Reînregistrare: Dacă te-ai mutat recent, trebuie să te reînregistrezi la noua adresă pentru a vota în circumscripția corectă.

Actele necesare pentru vot

  • Actul de identitate: Pentru a putea vota, ai nevoie de un act de identitate valabil (carte de identitate, buletin de identitate, pașaport).
  • Alte documente: În cazuri speciale (de exemplu, pentru studenți sau militari), pot fi necesare documente suplimentare care să ateste reședința temporară în localitatea unde doresc să voteze.

Unde se votează

În fiecare localitate din România există secții de votare desemnate. Secția ta de votare va fi cea corespunzătoare adresei din actul tău de identitate. Acestea sunt amplasate de obicei în școli, cămine culturale sau alte clădiri publice.

Pentru a afla exact care este secția de votare în care ești repartizat, poți accesa site-ul AEP - AICI.

Cine poate vota

În România, poți vota la alegerile europene dacă:

  1. ai cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv;
  2. ești cetățean român sau cetățean UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.

Cetățean român care votează în România

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

Cetățean UE care votează în România

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Cetățean român care votează în străinătate

Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.
Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Circulația pe podul Giurgiu – Ruse, restricționată timp de două luni
x close