Antena 3 CNN Emisiuni La ordinea zilei România-Ucraina, confruntarea finală

România-Ucraina, confruntarea finală

1 minut de citit Publicat la 13:45 02 Sep 2008 Modificat la 13:45 02 Sep 2008
România-Ucraina, confruntarea finală
Radu TUDOR

Astăzi la Haga, Bogdan Aurescu, Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție de la Haga, a deschis pledoariile țării noastre în procesul împotriva Ucrainei pentru delimitarea spațiilor maritime din Marea Neagră. După 30 de ani de negocieri dure, dar fără folos, suntem azi în postura unui arbitraj internațional. În luna aprilie 2009, cel târziu, vom știi cine a avut dreptate. Funcție de rezultatul de la Haga, România își va putea proiecta mult mai bine interesele economice, politice și de securitate la Marea Neagră, o zonă care devine, după cum observăm, din ce în ce mai fierbinte.

Scopul procesului de la Haga este trasarea unei linii de delimitare care să stabilească suprafața de platou continental și zona economică exclusivă ale României și, respectiv, ale Ucrainei în Marea Neagră.
Potrivit pledoariei, prima parte a delimitării maritime dintre România și Ucraina a fost deja realizată prin acorduri între România și URSS, sub forma unor procese verbale de demarcare a frontierei încheiate începând cu anul 1949, care trasează frontiera în zona din jurul Insulei Șerpilor. Linia de delimitare merge, conform acestor acorduri, pe arcul de cerc din jurul acestei formațiuni, pe o raza de 12 mile marine, iar spațiile maritime exterioare acestei frontiere aparțin României. Ucraina, ca țară succesoare a URSS la aceste acorduri, este obligată să le respecte. România nu poate accepta extinderea consecințelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorică prin care formațiunea geografică Insula Șerpilor a fost ocupată ilicit de către URSS în 1948, a arătat Bogdan Aurescu.

La ordinea zilei dezbatem subiectul împreună cu fostul prim ministru și ministru de Externe Petre Roman și Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Român.

×
TOP articole
x close